Ett år utan fest och dans: "Jag saknar kicken"

I mer än ett år har nattklubbarna hållit stängt. Saknaden av ett fullsatt dansgolv är stor hos många. "När pandemin släpper kommer utelivet att go bananas", säger nattklubbsägaren Hasse Sandström.

Bartendern Johan Stenbäck saknar arbetslivet inom krogbranschen. "Det här året har man levt som en mullvad. Det är inte bra för någon. Vi människor behöver ju träffas och socialisera".

Bartendern Johan Stenbäck saknar arbetslivet inom krogbranschen. "Det här året har man levt som en mullvad. Det är inte bra för någon. Vi människor behöver ju träffas och socialisera".

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-04-29 18:00

Baren på Harrys är tom. Tapparna med öl har stått oanvända länge nu. 

Trängsel, skratt och idoga försök att få bartenderns uppmärksamhet känns som en svunnen tid.

I våras, före restriktionerna, festade 700 personer här. Sen gick allt fort.

– Jag minns det som ett fritt fall. Från fullt ös, till ingenting, säger bartendern Johan Stenbäck.

Niklas Karlsson, driftansvarig på Platens bar, kommer ihåg när publiktaket på 50 personer infördes.

– Det var då dansgolven började dö. 

De saknar sitt arbete. Det höga tempot med kollegorna. Att få träffa folk. Att göra kroggästerna nöjda. 

undefined
När pandemin är över ska Tommy Holmberg ansvara över diskjockeyarna på Harrys. "Att ha ett folkhav framför mig som studsar av glädje till musiken slår mycket. Jag saknar rushen och kicken".

Tommy Holmberg är en erfaren DJ som spelat runt om i landet, bland annat på Högfjällshotellets afterski i Sälen. Bland varma, glada skidåkare som hoppar i takt trivs han bäst.

– Det är ett sånt enormt tryck där inne.

Att göra en folkmassa nöjd är hans specialitet. Men under pandemin, när han spelat på till exempel barer, har han bara fått nöja sig med att göra människor halvglada. 

– Gästerna har ju inte fått ställa sig upp och dansa. Stora partyhits som Avicii har bara varit att glömma. Istället har det handlat om att skapa en stämning som är lagom bra. 

Liksom många andra längtar Tommy Holmberg tills fest är en del av livet igen. 

Mycket kan ersättas med digitala lösningar. Men känslan av en helkväll på stan med dans, nattklubbshångel och surr i krogkön är omöjligt att få bakom en skärm. 

– Att ha ett folkhav framför mig som studsar av glädje till musiken slår mycket. Man är här och nu. Det är kreativt. Jag saknar rushen och kicken, säger Tommy Holmberg.

Han är övertygad om att dans, musik och möjligheten att få släppa loss är viktigt för många av oss – och tar sig själv som exempel.

– Under pandemin har jag varit tidigt på gymmet på helgmorgnarna. Det är bra för kroppen, men utelivet är en pusselbit som saknas.

undefined
Harrys öppnar restaurangen i början av maj. Dansgolvet är dock en arbetsplats och det lär dröja innan nattklubbsverksamheten kan öppna. ”Det är en kombination av frustration och längtan”, säger ägaren Magnus Holmberg.

Harrys öppnar restaurangen och baren i maj, efter att ha hållit stängt i månader. 

Men ägaren Magnus Holmberg längtar till den dagen när även dansgolvet kan användas.

– När det blir kemi mellan gästerna, personalen och musiken är detta en oslagbar bransch att jobba i, säger Magnus Holmberg.

Det sker mycket i det dolda för att få till en bra utekväll. Ett lagarbete, och en stor dos psykologi, som vi vanliga kroggäster inte märker. 

Det ska vara trångt på dansgolvet – men också i baren. Som DJ ska Tommy Holmberg få till en rotation på dansgolvet. Hans främsta redskap? Musiken så klart. 

– Jag får omedelbart respons om jag byter låt. Vi försöker jobba i ungefär 20 minuters intervaller med samma genre av musik. Längre orkar folk inte dansa.

Sedan byter han musikstil för att locka andra människor till dansgolvet och för att låta den dansande massan få en andningspaus.

– Eller shotpaus, säger bartendern Johan Stenbäck.

De är alla övertygade om att nattlivet kommer att explodera när pandemin är slut. Och det är ingen gissning utan grund. 

Att en pandemi följs av fest har historien lärt oss.

Efter digerdöden i mitten på 1300-talet firade både nunnor, munkar, präster och vanligt folk över att ha besegrat döden. 

Spanska sjukan följdes av en glädjeyra som varade i flera år, det vi i dag kallar ”det glada 20-talet”.

70-talets oljekris följdes av discovågen.

Ett nutida exempel är Israel som varit snabbast i världen på att vaccinera sin befolkning. Trots att myndigheterna tänkte sig en försiktig öppning av samhället är gator, barer och nattklubbar nu fulla. 

– Jag är fullständigt övertygad om att nattklubbslivet kommer att få ett uppsving även här i Sverige. Vi är flockdjur som vill umgås i festliga sammanhang, säger Magnus Holmberg.

Nattklubbslivet fyller fortfarande en funktion i dejtinglivet.

– Tinder i all ära, men krograggen kommer alltid att finnas. 

Tommy Holmberg tror dessutom att människor som före pandemin sällan gick ut nu frestas av tanken. 

Som bekant lockas vi ofta av det vi faktiskt inte får eller kan göra. 

– Jag har bekanta som inte är värst kulturintresserade, men som säger att de saknar möjligheten att vara kulturella.

undefined
Magnus Holmberg tror på ett uppsving för nattklubbarna efter pandemin. "Se bara på spanska sjukan. Folk festade i tre år efteråt. Den effekten hoppas vi på nu!"

Samtidigt: faktumet att nattklubbsbesöken blivit färre kan inte endast covid-19 skyllas för.

– Nattklubbslivet hade börjat dö redan före pandemin. God mat och små, mysiga pubar har lockat mer, säger Niklas Karlsson.

Och visst finns det en global trend i att nattklubbarna blir färre. Enligt en rapport som gjordes av Harrys 2016 går 70 procent av Sveriges befolkning på nattklubb max en gång per år. 

Orsakerna till nattklubbarnas minskade popularitet tros vara många. 

Tekniken och sociala medier är en. Tidigare var nattklubben en av få mötesplatser, i dag går det att bestämma träff med bekanta var som helst. 

Träningstrenden, och behovet av att visa upp en sund livsstil, kan också vara en bidragande orsak. Det går inte att vara bakfull om du ska träna hårt sex dagar i veckan. 

DJ:n Tommy Holmberg tror att ytterligare en anledning är 2010-talets förkärlek för LED-lampor, house och en stillastående DJ.

– Jag tror människor är trötta på att stå och glo på DJ:n. 

Magnus Holmberg:

– Utelivet måste bli mer lättillgängligt. Inget krångel. Bra hits i vardagsrumsmiljö där det både finns möjlighet att dansa, men även sitta och snacka. 

undefined
"Det finns ett uppdämt behov av att få dansa och festa", säger Hasse Sandström som äger klubben och restaurangen Mad dog.

Granne med Harrys ligger Mad Dog. Ägaren Hasse Sandström placerar ut stolsdynor på uteserveringen i den skarpa aprilsolen. 

Klubben riktar in sig på en något yngre målgrupp, mellan 20 och 35 år. Stilen på nattklubben en trappa ned kallar Hasse för "internationell" – med VIP-bord, lysstavar och "showkänsla".

– Jag saknar den sköna energin som skapades här före pandemin, säger han.

 Trots att året har varit tufft ser även Hasse Sandström ljust på framtiden för nattklubbslivet.

– Det finns ett uppdämt behov av att få dansa och festa.

Både Harrys, Mad dog och Platens bar hoppas på att öppna nattklubbsdelarna av sina verksamheter under hösten. 

– I den bästa av världar öppnar vi löningshelgen i augusti. Men troligen blir det senare under hösten, säger Magnus Holmberg. 

Men han tror inte att gästerna kommer att välla in så fort restriktionerna släpper.

På Harrys är det 23-årsgräns, och kärnpubliken är runt 35. Magnus Holmberg tror att den målgruppen kommer att vara mer eftertänksam och avvaktande i jämförelse med ungdomarna. 

– Vi behöver vinna deras förtroende. Men när barriären väl släpper, och viruset är besegrat, då kommer vi ha ett glödande nöjesliv i Linköping. 

Aktuella restriktioner

Serveringsställen måste stänga senast klockan 20.30. Serveringsställen får dock hålla öppet för avhämtning och takeaway.

Serveringsställen måste vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Bland annat får inte fler än fyra personer sitta vid samma bord.

Att serveringsställen måste stänga och vara utrymda senast klockan 20.30 innebär dock att servering av alkohol är möjlig fram till klockan 20.00.

Serveringsställen som utgör en del av en handelsplats, till exempel gallerior, får endast servera en person per bord.

Källa: Krisinformation

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!