De startar ett nytt gårdsbryggeri

Vad gör man när man har en gård som heter Ölsbo? Jo, man startar förstås ett bryggeri.

Ylva och Rickard E Sjöberg bor i Linköping, men bryggeriet ligger på Ölsbo gård där Rickard växte upp och där hans föräldrar fortfarande bor.

Ylva och Rickard E Sjöberg bor i Linköping, men bryggeriet ligger på Ölsbo gård där Rickard växte upp och där hans föräldrar fortfarande bor.

Foto: Åke Alvin

Linköping2020-08-30 10:00

Rickard E Sjöberg är uppvuxen på Ölsbo gård, söder om Skeda udde.

– Vi har skämtat om det där namnet sedan jag var barn, att här borde det ju bryggas öl. För fem år sedan började min fru och jag brygga lite i köket och ölintresset har vuxit. Nu är det dags att starta Ölsbo Gårdsbryggeri, säger Rickard.

Förberedelserna har pågått i ett år. Sakta men säkert har gårdens maskinhall förvandlats till bryggeri. Ett 500-liters bryggverk står redo för vörtkokning och fem lika stora jästankar väntar på att fyllas. Någon gång under hösten räknar Rickard med att bryggningen kan dra i gång och flaskorna börja spridas till Systembolagshyllorna.

– Vi fick ett EU-stöd på 40 procent av investeringen i bryggeriutrustning, annars hade vi nog aldrig vågat satsa. Ingredienserna kostar inte så mycket, men utrustningen är väldigt dyr. Vi behövde dessutom investera i ny brunn, vattenrening och en helt ny avloppsanläggning, berättar Rickard.

"Vi", det är Rickard och hustrun Ylva, som till vardags är akutläkare. Rickard kommer att sköta bryggandet medan Ylva tar hand om formgivning av etiketter och reklam.

Rickard har också jobb vid sidan av bryggeriet – två stycken faktiskt. Han är lantbruksrådgivare och driver en maskinfirma.

– Det gäller att använda sin tid väl. Jag tittar inte på tv, säger han och skrattar.

För tio år sedan fanns det ett 40-tal bryggerier i Sverige – nu finns det tio gånger så många. Konkurrensen har hårdnat, med andra ord. Men Rickard och Ylva har en plan.

– Det räcker inte med att producera bra öl, man måste ha något mer att komma med. Vi satsar på att göra ett helsvenskt öl, med svensk malt och svensk humle. Det blir gammaldags maltsorter som Balder och Gullkorn. De innehåller lite mindre socker men ger mer maltsmak till ölet. 

En del av humlen ska odlas på gården. De 200 första plantorna är på väg upp, av sorterna Magnum och Comet.

– Allt fler konsumenter är intresserade av råvarorna och varifrån de kommer. På sikt hoppas jag på gårdsförsäljning så att vi kan locka folk från staden ut hit. Kanske kan vi bygga en pub i den gamla lagården ... men en sak i taget, säger Rickard.

Till sist, hur är det egentligen med namnet Ölsbo? Nog heter gården så för att det bryggdes öl här förr i tiden? 

Nja, enligt Institutet för språk och folkminnen kommer förleden öls snarare från det fornsvenska mansnamnet Ylvir eller det fornsvenska ordet ylve, "varghop". Men varför förstöra en bra historia?

Karta: Ölsbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!