De skapade en trädgård – för alla

Under en rundresa i Indien fick yogainstruktören Olle Elfvin en "bubblande" ingivelse. Han gled in på ett café för att låna telefonen och ringa upp sin gamla kompis Jakob Hedvall. Då bildades föreningen Idéalen.

I odlingsområdet Paradiset i Vallastaden finns Folkträdgården. På griffeltavlan står vad man kan göra och vilka grödor som kan skördas. Vid tomatspaljén är Hosseinali Tousefi och Jakob Hedvall.

I odlingsområdet Paradiset i Vallastaden finns Folkträdgården. På griffeltavlan står vad man kan göra och vilka grödor som kan skördas. Vid tomatspaljén är Hosseinali Tousefi och Jakob Hedvall.

Foto: Privat

Linköping2018-08-22 16:00

Olle Elfvin berättade för Jakob Hedvall att han ville göra något, något som gör gott för både människa och miljö.

– Jag kände att det bubblade i mig. Jag var upprörd över saker som jag såg i samhället, att myndigheter och markägare gör det svårare för andra att ha det gott. Som armstöden som satts upp på bänkar så att inte hemlösa kan sova där, säger Olle.

Det visade sig att Jakob, som är beteendevetare, också gick runt med en vilja att skapa förändring.

– Då föddes en idé, säger Olle.

Viktigt för killarna var att arbeta för något, och inte emot något. Deras gemensamma värdegrund blev föreningen Idéalens värdegrund: att verka för social och ekologisk hållbarhet.

Nu skapar de regelbundna gratis och ekologiskt hållbara sociala aktiviteter som alla kan delta i, oavsett vad man har för ekonomi eller funktionsmöjligheter.

– Idéalen handlar om ekologisk hållbarhet och social inkludering, att hitta sätt att länka samman de två värdeorden. Föreningen försöker att samlas runt meningsfulla aktiviteter som inte belastar naturen mer än vad som behövs, säger Olle.

Tanken är att Idéalen ska vara en språngbräda för alla att förverkliga sina idéer genom olika projekt. När vi ringer upp killarna sitter de på en klippa i skärgården utanför Västervik. De är på en inspirationsresa för att utveckla odlingsprojektet "Folkträdgården".

– Vi hyr en yta i Paradiset, ett odlingsområde i Vallastaden, där vi odlar ekologiskt. Här får alla vara med, men inte med egen odlingsruta för sig själv utan för att ta del av det gemensamma, säger Jakob.

För att ta sig fram på sin inspirationsresa liftar de, och målen är trädgårdar, platser och verksamheter som utgår från samma värdegrund som föreningen har.

Varje torsdag mellan 16 och 19 arbetar Jakob, Olle och alla som vill i Folkträdgården.

– Ett av våra ideal är att alla alltid är välkomna på allting som vi gör och skapar, säger Jakob.

Många som dykt upp har ingen kunskap om odling.

– Då kan vi ge instruktioner, men det kan också vara ett socialt arbetspass för att umgås lite. I Folkträdgården utmanas föreningens ideal om att alla aktiviteter ska vara tillgängliga för alla, för trädgården kan vara svår för de som är begränsade fysiskt. Men då gör vi annat, som att laga mat, säger Olle.

Efter arbetspassen äter alla en middag ihop, på mat lagad av egna grönsaker eller matsvinn som de fått i samarbete med butiker och bagerier.

– Vi tycker att relationen till naturen – att så ett frö, vattna och se solen göra sitt – är en viktig bit för framtiden ur miljöperspektiv. Om människan har en relation till vad hon äter, då kanske man inte vill skräpa ned den plats maten kommer ifrån?, funderar Olle.

Ett kärt minne från Folkträdgården är en kväll då de kunde konstatera att människor från nio nationaliteter satt runt middagsbordet.

Ibland bjuder föreningen in skolklasser eller seniorer från äldreboenden att besöka trädgården.

– En förstaklass från Skäggetorp var där för att så fröer, morötter och luktärt som de får komma tillbaka och skörda. De har jobbat med kompostering och livet i jorden och får nu se hur det fungerar, berättar Olle.

Om inte torkan slår mot trädgården väntar Idéalen en fin skörd av bland annat tomater, mangold, spenat, rabarber och:

– Rödbetor, grönkål, bönor av alla de slag – och lite ogräs, avslutar killarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!