I Ebbepark bygger de kommunala bolagen Stångåstaden, Sankt Kors och Lejonfastigheter cirka 750 bostäder och 75 000 kvadratmeter lokaler.
De första byggena börjar nu bli klara i de två kvarter som går under namnen Verkstan och Lugnet. Campushallen öppnar i januari och Stångåstadens första hyresgäster kan flytta in i maj.
Nu börjar det dessutom hända saker i ett tredje kvarter i områdets nordöstra hörn, Dynamiken.
– Det kvarteret kommer att göra skäl för sitt namn. Det blir inte bara en blandning mellan verksamheter och bostäder utan också mellan gammalt och nytt. Wahlbecks huvudkontor och marketenteriet kommer att bevaras, berättar Eva Ankarberg, kommunikationschef på Sankt Kors.
I Dynamiken pågår bygget av Färgeriet, en avlång byggnad med lokaler åt Fridtunaskolan och kommunala förvaltningar. Tillsammans med Norra Fabriken – en kontorsbyggnad som också är under uppförande – kommer de att utgöra Ebbeparks entré norrifrån.
Innanför de två byggnaderna ska nu Sankt Kors bygga ett sexvåningshus med trästomme och träfasad. Det blir företagets första trähus.
– En stor del av värdet med Ebbepark är att vara en testbädd. Vi bestämde oss tidigt för att vi ville bygga ett trähus och att vi ska dela med oss av de erfarenheter vi får, säger Eva Ankarberg.
Projektledare Johan Klasa berättar att huset projekterats med tre olika stommar för att kunna jämför ekonomi och miljöpåverkan.
– Jämfört med en betongstomme räknar vi med att spara 79 procent koldioxid. Jag tror att det här projektet kommer att lära oss mycket inför framtida trähusbyggen i Linköping, säger han.
Huset, som går under namnet Magasinet, ska innehålla kontor och en butikslokal. Balkar, pelare och snedsträvor blir synliga för att det verkligen ska kännas att man befinner sig i ett trähus. Brandkraven klaras med hjälp av sprinklers.
Magasinet byggs av Åhlin & Ekeroth, som har erfarenhet från trähusbyggande bland annat från Valla Berså. Hösten 2022 ska det stå klart.
Dikt an mot Magasinet tänker Stångåstaden sedan bygga ett flerbostadshus, också det i trä. Men innan dess, med start i vår, bygger Stångåstaden 111 lägenheter på granntomten. Entreprenören har ännu inte utsetts, men projektledare Robert Bäckström fick i veckan en positiv överraskning när han skulle öppna anbuden.
– Vi har fått in sju anbud, det är fantastiskt bra. Vi har ju haft en period där det varit svårt att få in anbud – vi har fått ett eller två och någon gång inget anbud alls. Nu är det konkurrens och det känns bra, säger han.
I Dynamiken blir de framför allt lite mindre lägenheter. Stångåstaden ska också testa lite nyheter.
– Vi gör något som vi kallar bokal. Det är en bostad och en verksamhetslokal i samma kontrakt. Vi ska också göra en entreprenörsvåning. Det blir ungefär som studentvåningen i Vallastaden, men för entreprenörer. Det är efterfrågat av East Sweden Game och andra aktörer här i Ebbepark, säger Robert Bäckström.
Enligt Robert är intresset stort för hyreslägenheterna i Ebbepark. För första gången bygger Stångåstaden även bostadsrätter och där har det gått lite trögare.
– Vi inledde försäljningen i slutet av februari och sedan kom corona. Men vi kör på med visningar och tror att det lossnar nu.
För Sankt kors går uthyrningen bra, enligt Eva Ankarberg.
– I Repfabriken, där Campushallen snart öppnar, är det nästan fullt. Det återstår bara ett café och där för vi diskussioner nu, säger hon.