De reser till mystiska passet

För 60 år sedan gick nio ryska studenter en mystisk död till mötes vid Uralbergen i Ryssland. Mitt i natten skar de sig ut ur sitt tält och flydde, i bara underkläderna. Nu ska Linköpingsborna resa i studenternas spår.

Detta var den sista bilden som togs av gruppen, och vad bilden föreställer är omdiskuterat.

Detta var den sista bilden som togs av gruppen, och vad bilden föreställer är omdiskuterat.

Foto: Foto: Dyatlov Foundation i Yekaterinburg.

Linköping2019-01-12 20:06

Olyckan i Dyatlovpasset, så kallas den underliga händelsen som skedde vid Uralbergen 1959. Nu ska Richard Holmgren och Andreas Liljegren ta sig till passet som fått sitt namn av Igor Dyatlov, 23-åringen som ledde expeditionen för 60 år sedan.

– Det är ett stort mysterium som är svårt att släppa. Vi började prata om att åka dit och bestämde oss för att göra det i samband med 60-årsjubileet. Vi vill vara där samma natt som studenterna dog, natten mellan första och andra februari, säger Richard Holmgren.

År 1959 skulle nio erfarna skidåkare och studenter ta sig till berget Otorten i Ryssland. På vägen dit hamnade de i ett snöoväder som ledde dem bort från sin rutt till den plats där samtliga miste sina liv bara timmar senare.

Under natten lämnade hela gruppen tältet väldigt hastigt. Men varför de gav sig i väg är fortfarande ett mysterium.

– De var erfarna hajkare. Därför är det konstigt att de skar sig ut ur tältet och gick ut i bara underkläderna i minusgrader. De hittades i snön i en ohyggligt otrivsam oreda, säger Richard.

De nio studenterna återfanns veckor senare, utspridda i passet. De flesta hade frusit ihjäl men på kropparna fanns skallskador, frakturer och förhöjda nivåer av radioaktiv strålning. Sedan dess har mysteriet förbryllat många, inte minst Richard och Andreas som den 25 januari reser till passet.

– Det är en hommage till Dyatlov-gruppen. Vi vill se vad de gick igenom, lyfta fram deras äventyr, säger Richard.

Trots att allt från naturfenomen till snömonster och utomjordingar har tagits upp som teorier när dödsfallen analyserats så skräms de inte av det övernaturliga. Däremot finns det andra faror.

– Vi har diskuterat att frysa ihjäl, björnar som inte har gått i ide, vargflockar, det finns många faror, säger Andreas Liljegren.

Men till skillnad från Igor Dyatlov och hans vänner så har Richard och Andreas möjlighet att kontakta omvärlden om någonting skulle gå fel. Med hjälp av satellittelefon och nödsändare.

De båda ska tillbringa en vecka i vildmarken, och med sig har de en guide och en tolk. Delar av vägen kommer de att få vada i snö upp till bröstet.

– De flesta som besöker passet gör det på sommaren, eller så tar de en helikopter. Men vi vill gå i Dyatlovs spår. Det blir svårt och ansträngande, vilket är viktigt för att förstå vad de gick igenom.

Förberedelserna går mycket ut på att träna fysiskt inför resan. Visum är bokat, tillstånd ordnade, och så testar de all utrustning i svenska fjällen innan det bär av till resans startpunkt Jekaterinburg. Målet med resan är inte att lösa mysteriet. Dels skedde det för 60 år sedan, dels så har otaliga människor redan försökt lista ut vad det var som hände den där natten.

– Vi räknar inte med att få reda på någonting nytt, men vi vill få en känsla för hur det var, säger Richard.

I passet lämnade Dyatlov-gruppen efter sig bland annat dagboksanteckningar och fotografier, men trots det är man inte närmare en förklaring.

– Det är som ett kriminalfall, man kan inte sluta fundera, säger Richard Holmgren.

De båda äventyrarna har planerat resan tillsammans med en tredje som skulle ha följt med på äventyret, men som nyligen förhinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!