Den 28:e juni skrev vi om Per Johan Skog som fastnade i en av hissarna på Linköpings Resecentrum. Det ansvariga hissföretaget Kone, som är ett av de största hissföretagen i länet, hade inte personal tillgänglig en onsdageftermiddag kl 16. Istället fick Räddningstjänsten i Östra Götaland rycka in och rycka upp hissdörren.
– Om hissföretagens jourpersonal bedöms vara för långt bort, och vi har tid, åker vi ut på larmet, säger Per Nisser, chef för Förebyggande på Räddningstjänsten.
Kone har under året, vinter som sommar, en jouransvarig hisstekniker i Linköping med omnejd dygnet runt vars uppgift bland annat är att åka på larm angående personer fast i hissar. Men om jourpersonen är upptagen eller för långt bort, ungefär en timme, så ringer de in Räddningstjänsten.
– I det här fallet (med Per Johan Skog) skickade vi larmet vidare till Räddningstjänsten och jag vet att de inte hade möjlighet att åka ut direkt, så kan det ju vara ibland. Men så fort vi fick in larmet så skickade vi det vidare till dem, säger Malin Brant-Lundin, pressansvarig för Kone.
Man ska dock inte vara rädd för att åka hiss då det är väldigt ovanligt att tekniken strular.
– I snitt har vi mindre än två fel per hiss per år. Det är dock endast i en bråkdel av fallen som folk fastnar i hissen, säger Malin Brant-Lundin.
Vill du minimera risken att fastna i hissen finns det råd att tillgå. Hoppa inte i hissen. Använd hissar som ser nyare ut då de stannar mer sällan. Gör som Per Johan Skog - ta trapporna.