Det är Lejonfastigheter och Stångåstaden som vill riva den nedlagda förskolan vid Hjälmsätersgatan. Istället vill de uppföra ett punkthus med förskola i de två nedersta våningarna och trygghetsboende för äldre med 40 lägenheter i de sju översta. Förskolan ska rymma 120 barn – dubbelt så många som i den gamla.
Kommunens plankontor har upprättat ett förslag till detaljplan som nu varit ute på samråd. Många grannar är negativa till byggplanerna. Bland annat har en namnlista med ett 90-tal namn lämnats in till kommunen.
– Jag är medveten om att kommunen växer och att det finns behov av att bygga. Vi skulle inte sagt något om det bara handlade om att bygga en ny förskola. Men måste man bygga så högt och så stort? säger Bo Nilsson, en av dem som tagit initiativ till protestlistan.
I området finns det tre andra punkthus med åtta våningar. De byggdes efter starka protester, med överklaganden upp i högsta instans.
– Nu tycker kommunen att det föreslagna niovåningshuset är väl anpassat till omgivande bebyggelse. Men man kan ju inte anpassa sig bara åt det ena hållet. Åt andra hållet är det låga byggnader, påpekar Tomas Lööv, som också är granne.
Trafiken till den planerade förskolan är en av de saker som oroar.
– Trafiklösningen är orealistisk. De skriver att de vill att föräldrarna cyklar med barnen, men det kommer de ju inte att göra bara för att man skriver det, säger Tomas.
Karim El Rabi är orolig för att det nya huset kommer att skugga de omgivande, även om kommunen skrivit att "husets placering bland annat valts för att begränsa skuggning och insyn för omkringliggande bebyggelse".
– Det kommer att bli väldigt mörkt, befarar Karim.
Grannarna har försökt få till stånd ett öppet samrådsmöte om detaljplanen, men fått nej med hänvisning till pandemin.
– Vi tycker att det hade gått att genomföra utomhus, nu när rekommendationerna lättat. Det är inte så lätt att sätta sig in i sådana här frågor, så en dialog på plats hade varit värdefull, säger Bo Nilsson.
Frida Lindebäck, avdelningschef på kommunens detaljplanering, säger att alla stormöten ställts in under pandemin.
– Vi har i stället erbjudit sakägare att boka digitala möten med våra handläggare och vi har utökat informationen på hemsidan. Efter semestern får vi utvärdera pandemiläget och se om vi kan ha samrådsmöten igen. Vi vill ju ha så bra information och dialog som möjligt.