Efter det förra valet slöt S, MP, L och C den så kallade januariöverenskommelsen. En av punkterna var att utreda fri hyressättning i nyproducerade bostäder.
Nu är utredningen klar. Preliminärt ska den presenteras på fredag, men en hel del uppgifter har redan läckt ut.
Enligt Dagens Nyheter kommer utredningen att föreslå att fastighetsägarna själva kan sätta hyran i nybyggda lägenheter – om en hyresgäst är beredd att acceptera den. Hyresvärden måste dock kunna visa att hyran är rimlig i förhållande till vad liknande lägenheter i området har, annars kan ärendet avgöras i hyresnämnden.
Hyran kommer sedan att justeras varje år enligt konsumentprisindex. Men hyran ska också kunna höjas mer om hyresvärden kan visa att området blivit mer populärt. Ett bostadsbolag ska själv kunna välja om man vill utnyttja det nya systemet eller ligga kvar i det gamla, med bruksvärdeshyror och presumtionshyror (se faktaruta).
Hyresgästföreningen protesterar kraftigt mot förslaget och Vänsterpartiet har hotat med att försöka fälla regeringen om det läggs fram.
I Linköping protesterar nu även Socialdemokraterna. Detta alltså trots att S är ett av fyra partier bakom januariöverenskommelsen.
– Det här är inte S-politik. Det är ett Centerkrav som de tvingade igenom. Alternativet var att lämna över till en regering som har stöd av yttersta högerflanken, säger oppositionsrådet Mari Hultgren (S).
Motståndarna till förslaget befarar att detta bara är ett första steg mot marknadshyror även i det befintliga beståndet – och att det skulle innebära kraftigt höjda hyror.
– Det är naivt att tro att vi kan ha fri hyressättning på nyproduktion utan att det påverkar systemet med bruksvärdeshyra. Lägenhetsbeståndet växer med en procent om året. På tio år är det tio procent och en betydande del av bostäderna. Till sist slås det gamla systemet sönder, säger Mari Hultgren.
Jan Österlind (S) är vice ordförande i Stångåstaden och har förhandlat hyror i 30 år. Han håller med sin partikamrat.
– Det finns all anledning att hissa varningsflaggor. Det fungerande system vi har är i uppenbar fara. Framför allt är hyresgästerna i fara, det är de som offras, säger han.
Hur fungerande är dagens system? Det har inte lyckats lösa bostadsbristen, och nybyggda lägenheter är väldigt dyra?
– Jag håller med om att det behöver byggas fler bostäder för vanliga inkomsttagare och vi bör titta på olika sätt att stödja och stimulera bostadsmarknaden. Men det är inte marknadshyror som är lösningen. Det skulle bara förvärra problemet, säger Österlind.
Muharrem Demirok (C) är kommunalråd i Linköping och sitter dessutom i Centerns partistyrelse. Han betonar att förslaget endast handlar om nyproducerade lägenheter, inte det befintliga beståndet.
– Det förs en oseriös skrämselpropaganda här. Ingen som bor i lägenhet idag kommer att beröras. Däremot kommer det här systemet, om det införs, att innebära att det byggs fler bostäder. Hyresgästerna kommer att få ett större utbud med lägenheter, både billigare och dyrare, säger han.
Kommer inte alla nybyggda lägenheter att bli dyrare om fastighetsägarna själva får sätta hyran?
– Det fins en gräns för vad folk är beredda att betala. Om lägenheterna blir för dyra kommer den som är desperat att flytta in, men också snabbt som ögat ta sig därifrån. Det blir en situation som ingen fastighetsägare vill ha, säger Demirok.
– Det är som med flygresor. Alla sade att det inte gick att flyga billigare förrän någon visade att det visst gick. Eller med bussresor, eller elbilar. Det uppstår en marknad för en ny målgrupp och så kommer det att bli för bostäder också.
Rikard Norman är näringspolitisk talesman för Fastighetsägarna i Linköping. Han är, liksom Demirok, upprörd över den bild som målats upp av förslaget.
– Man skrämmer upp hyresgästerna för något som inte finns i förslaget. Det finns ingen naturkraft som säger att det blir marknadshyror för alla lägenheter bara för att det blir det på nybyggda.
Norman tror inte att förslaget skulle påverka hyresnivån i Linköping särskilt mycket.
– Jag tror att de hyror vi får ut på nybyggda lägenheter ligger ganska nära marknadspriset. Däremot skulle man få bort den osäkerhetsfaktor som finns i systemet och det skulle öppna för nya sätt att hyra ut lägenheter på. Man kan till exempel erbjuda en ny typ av tjänster som hyresgäster är beredda att betala för.