– Barnen kan ha gått i flera dagar för att ta sig till sjukhuset. De är ofta undangömda och undernärda. Många har aldrig varit i en storstad och får aldrig vara ute i solen, säger Magnus Kullander, narkossköterska på Universitetssjukhuset i Linköping och volontär för Operation Smile.
Var tredje minut föds ett barn med spalt, en avvikelse där gom, näsa, överläpp eller överkäke inte växer ihop under graviditeten. Barn som föds med spalt opereras i Sverige, men så ser det inte ut överallt i världen. Därför jobbar medicinska volontärer med att operera barn, utan kostnad, i 30 länder. 3-13 maj är Operation Smile på Madagaskar för att operera 150 barn.
– Det här är viktigt för att hjälpa barnen få värdefulla liv. Kan vi bidra med kunskap och pengar så är det det minsta vi kan göra, säger Henrik Östman, ansvarig för evenemanget i Linköping.
Under lördagen håller Operation Smile på med kampanjen Walk4smiles, där de går i solidaritet med barnen. Under promenaderna berättar volontärer om sina erfarenheter.
– I mars kom vi hem från Cebu i Filipinerna. Det var volontärer från 10, 15 länder där, säger Maria Dahlin, sköterska på vårdavdelningen och volontär.
Unikt för lördagens evenemang är att det även anordnas en "fan walk" tillsammans med Handbollslandslaget.
– Idag är det handbollslandskamp så vi kom fram till ett samarbete med handbollsförbundet, säger Henrik Östman.
Klockan 15 samlas människor klädda i gult och blått för att promenera genom staden, från Stora torget till SAAB Arena där Sverige möter Ryssland i EM-kval. Fanwalken är både till för att heja på Sverige och uppmärksamma Operation Smile.
Operation Smiles volontärvandringar sker runt om i landet och målet är att samla 1,5 miljoner kronor, som uppdraget på Madagaskar kostar.
– Att skicka dit medicinsk utrustning kostar. Vi gör inte det här bara för att ha kul, vi gör det för att samla in pengar, säger Henrik Östman.
Pengarna samlas främst in via Swish och de som betalat har chansen att vinna en signerad t-shirt av Handbollslandslaget.