De prisas för sin mat till äldre

Bra och näringsriktig mat. Det serverar man vid Kvarnbackens äldreboende i Linköping. Och de som bor där gillar det som lastas upp på tallrikarna.

Samtal. Gruppchef Camilla Honkanen, till vänster, i diskussion med Hanna Karlsson och Jessica Karlsson om den verksmhet som bedrivs vid äldreboendet.

Samtal. Gruppchef Camilla Honkanen, till vänster, i diskussion med Hanna Karlsson och Jessica Karlsson om den verksmhet som bedrivs vid äldreboendet.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2016-12-05 20:23

Det lönar sig att lägga ned extra tid och omsorg på det arbete som bedrivs i köksregionerna.

Kvarnbackens äldreboende i Tannefors har nu uppmärksammats för sitt engagemang på området.

Det är nämligen klart man tilldelas Hagdahlsakademiens pris för bra mat i äldrevården 2017.

Motiverat

Motiveringen lyder:

"För sitt allsidiga engagemang för matens stora betydelse och måltidernas roll som höjdpunkt för de boende".

– Jättetrevligt. Vi blev glatt överraskade när vi fick beskedet, säger Christina Hagman, verksamhetschef vid Kvarnbacken, och fortsätter:

– Vi har stort fokus på hur vi har det inomhus och utomhus. Det är väldigt viktigt för den allmänna trivseln. Både för boende och personal.

– Förra året vann vi förstapriset för vår utomhusmiljö i en tävling som omsorgsnämnden ordnar. Året dessförinnan kom vi tvåa. Det är sådant som stärker oss i vår uppfattning att vi levererar något som andra uppskattar och tycker är bra.

Favoriter

Det är måndag och klockan har just slagit halv två.

Det är snart dags att sätta sig till bords för eftermiddagsfikat.

Lunchen har klarats av och allt smakade som vanligt.

Gott, väldigt gott.

Margareta Jonsson berättar att hon och många med henne föredrar svensk husmanskost.

Stekt fläsk med löksås är en favorit.

Raggmunk, stekt fläsk och lingon och kroppkakor ligger också högt upp på tio-i-topp-listan.

– Jag tycker också om allting med kål, säger hon.

Aktivitetsråd

Kökspersonalen är fantastisk, menar Silva Olson som uppskattar de kost- och aktivitetsråd som arrangeras var femte vecka där de boende får komma med synpunkter på verksamheten.

– De lyssnar alltid på vad vi tycker om maten, säger hon.

– Och de kryddar inte för mycket.

– Vill vi ha lite mer salt eller peppar fixar vi det själva.

Kryddställ

Ett önskemål är att varje bord ska utrustas med ett eget kryddställ.

– Det är något vi tänker införa, lovar gruppchef Camilla Honkanen.

Hennes kollega, Akbar Elebring, berättar att man varje söndag dukar en trerättersmiddag med lite extra gott.

– Då kan vi också servera ett glas vin om någon skulle önska det, säger han.

Hagdahlsakademiens pris, ett diplom och 10 000 kronor, delas ut i februari.

– Kvarnbacken är en värdig vinnare. Man gör många fina saker för de boende och satsar på kvalité och välsmakande måltider, säger Johnny Ludvigsson, ledamot i akademin.

Hagdahlspris

Hagdahlsakademiens pris för bra mat i vården delas ut till den eller de i Östergötland som bedöms ha bidragit på ett förtjänstfullt sätt till att uppmuntra utveckling av bra mat och goda måltider för äldre inom både offentlig och privat äldrevård.

Källa: Hagdahlsakademien

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om