Att kunna bedöma information som sprids på nätet, dels sådant som är av rent privat karaktär men också det som rör utbildning och undervisning, vävs på ett tidigt stadium in i grundskolan.
Källkritik ingår i läroplanen och arbetet med övningar som kan kopplas till området intensifieras och fördjupas när eleverna kliver in i högstadiet.
Skolverket anger på sin hemsida att nätet används som källa och verktyg både i skolan och på fritiden och det därför är viktigt att öka elevernas källkritiska förmåga.
På Folkungaskolan har man sedan länge arbetat med detta och vävt in tankesättet under de ordinarie lektionstimmarna.
Niklas Åkesson Almén, lärare i historia och religion i årskurs 7-9, uppger att eleverna diskuterar och använder sig av källkritik i de flesta ämnen.
– Engagemanget är stort och vi tittar till exempel på väldigt gamla källor, från tiden kring 300 år före Kristus till mer moderna från mitten av 1900-talet, säger han.
Ett vanligt arbetssätt är att eleverna ställer källor mot källor och att de tittar på kriterier som tid, rum, rimlighet och äkthet.
– Den mest trovärdiga källan är väl en själv, om man har sett eller upplevt något och kan intyga att det är sant, säger Valdemar Jeirud, 14 år.
Han menar också att det är viktigt att inte ta allting som skrivs på sociala medier för sanning.
– Jag brukar fundera kring om en händelse som läggs ut eller beskrivs verkligen är rimlig. Hur stor sannolikheten är. En annan aspekt är om nyheten är viktig för mig. Är den det är jag väldigt noga med att kontrollera källan.
Klasskompisen Hermine Antepohl menar att det är oerhört viktigt att resonera kring grundläggande värden som moral och etik när det gäller information på till exempel Facebook, Twitter eller Instagram.
– Lögner kan till slut uppfattas som halv eller helsanningar ju längre fram saken kommer i ett diskussionsflöde, säger hon.
Att föra in källkritik som ett eget ämne i grundskolan, som ett antal chefredaktörer, däribland Correns Anna Lindberg, föreslår i en debattartikel, är dock inget som tilltalar.
– Jag tycker att det är bra som det är. Vi tar upp och diskuterar källkritik under ordinarie lektioner och det räcker gott. Man kan inte utveckla det hur mycket som helst, tycker Valdemar Jeirud och får medhåll av Hermine Antepohl.