Linköping har nu ett centrum för dataspelsutveckling: East Sweden game, på Westmansgatan i Valla. Här får spelutvecklare som annars kanske sitter hemma och jobbar, chansen att träffa andra och bolla idéer. Några av dem är de tre tidigare LiU-studenterna, Fredrik Selldén, Ellinor Morén och Mikael Lindhe. De hittade varandra under utbildningen på Campus Norrköping. I höstas ställde de upp i universitetets spelutvecklartävling, LiU game awards, och vann. Spelet de presenterade var "A writer and his daughter".
– Då fick vi rådet av domarna att satsa på tredimensionellt och virtualreality. "Lyckas ni med det här så är det ingen annan som har gjort det", fick vi höra. Det var givetvis väldigt inspirerande, säger Mikael Lindhe.
Nu har de bildat aktiebolag med egna medel inom ramen för sin spelstudio, som heter Dimfrost. De har fullt av spelidéer och en stark förkärlek till spel med handling, saga och storytelling. "A writer and his daughter" utgår från att spelaren är en tioårig flicka som öppnar en bok och kommer längre och längre in i en sagovärld.
– Vi fascineras väldigt mycket av gränslandet mellan saga och verklighet och i den här handlingen måste man till slut bestämma sig för i vilken värld man vill vara. Men beroende på olika val man gjort på vägen så har man olika förutsättningar på slutet, säger Fredrik Selldén.
Han är vd i bolaget och är också den som arbetar med manus och handling. Ellinor Morén ritar, medan Mikael Lindhe står för mycket av tekniken.
– Oftast går det till så att Ellinor och jag kommer till Mikael och frågar om våra idéer går att lösa rent tekniskt. Och så löser han det, berättar Fredrik.
Med virtuell verklighet, alltså de där glasögonen man sätter på sig, når man en tredimensionell värld, där man faktiskt kan ta tag i en dörr och dra upp den, eller lyfta något. Som bäddat för action, rent tekniskt. Men Dimfrost har nästan gått åt motsatt håll.
– Det finns dataspel som bygger på att kasta saker, att skjuta på så mycket som möjligt eller att köra bil fort. Ingen av oss hade använt VR-glasögon tidigare, bara provat någon gång. Vi ville använda tekniken för att skapa något annat. Som känslan av att vara någon annanstans på riktigt. För en tioåring ska det vara lite tungt att dra i en stol, till exempel.
– Inom spelvärlden är VR så mycket att det mesta inte är gjort. Det är bra för små utvecklare som vi, tillägger Mikael Lindhe.
Spelet släpps officiellt i september, på Steam som är en digital plattform där man laddar hem spel. Det är tänkt som en trilogi, även om delarna kan spelas var för sig. Sedan kommer Ellinor Morén att ta emot spelarnas synpunkter på spelet.
– Vi kommer att kunna göra förbättringar efter hand, säger Ellinor Morén.
De vet ännu inte hur spelet kommer att tas emot. Men de uppskattar East Sweden game.
– Den här verksamheten gör att vi kan fokusera på att utveckla vårt företag. Att vi ha releasefesten här är bara ett exemel. Vi har också redan fått nya kontakter med andra spelutvecklare som kan ge oss olika tips. När vi släpper spelet budgeterar vi inte för att många kommer att köpa det. Vi räknar med att kunna fortsätta att utveckla det med ungefär samma medel som vi har i dag, och genom att vi utför andra IT-uppdrag samtidigt, säger Fredrik Selldén.
Redan finns ett 15-tal personer knutna till East Sweden game i Ebbepark, och intresset är stort bland spelintresserade.Thomas Ahlström är projektledare för East Sweden game. Han konstaterar att Linköping och Norrköping, genom Linköpings universitet, har drivit upp många företag kring grafik och visualisering. Det finns också flera utbildningar inom medieteknik och data.
– Förutsättningarna för spelutveckling är väldigt goda här. Och i stället för att man håller på med något vid sidan om i några år tills man skaffar ett annat jobb, så kan spelutvecklng faktiskt innebära helt nya arbetstillfällen i regionen, säger Thomas Ahlström.
Den svenska branschföreningen Dataspelsbranschen spår att spelbranschen i Sverige kommer växa med runt 40 procent kommande år. – Vi vill vara med på den resan! säger Ahlström. Jag arbetar mot att vi ska ha cirka tio lönsamma spelbolag i Linköping om tre år. Om fem år ska ett av dem omsätta 100 miljoner kronor.