De kräver att affärerna granskas

Nu kräver oppositionspolitikerna i Linköping att kommunens markaffärer där Stångåstaden är inblandade granskas av revisorerna.

Protest. Alexander Ivehammar (M), Rolf Edelman (M), Sandra S Bårman (M) Muharrem Demirok (C) lämnade sammanträdet.

Protest. Alexander Ivehammar (M), Rolf Edelman (M), Sandra S Bårman (M) Muharrem Demirok (C) lämnade sammanträdet.

Foto: Åke Alvin

LINKÖPING2017-06-16 19:00

Förra veckan lämnade fem politiker ett sammanträde i protest mot en affär där kommunens styrande majoritet beslutade att sälja mark till Stångåstaden. Det kommunägda bostadsbolaget Stångåstaden ska få köpa mark i den nya stadsdelen Djurgården.

Utöver detta ska kommunen sälja mark till den ännu hemlige aktör som ska köpa 1 088 lägenheter av Stångåstaden.

Nu tar Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna ytterligare ett steg och kräver att kommunens revisorer granskar affärerna.

Enligt Muharrem Demirok (C) är detta hemlighetsmakeri ett tydligt brott mot kommunallagen.

– Det här är som om två gubbar sitter och kommer överens i bastun utan att någon annan får höra något, säger han.

Han påpekar att Stångåstaden påbörjade sin försäljning före jul. Redan i sina prospekt som skickades ut till tänkbara kunder lovade de att köparen också skulle få köpa kommunal mark. Bolaget har alltså lovat bort kommunens mark flera månader innan ärendet kommer upp i samhällsbyggnadsnämnden.

– Man går förbi den demokratiska processen genom att göra så här, säger Muharrem Demirok.

Han har inget emot att Stångåstaden säljer fastigheter, problemet uppstår när bolaget och kommunen blandar ihop sina affärer utan att någon annan har insyn. När en kommun väljer att sälja mark till en viss utvald byggherre så kallas det direkttilldelning och sådana har han heller inget emot.

– Det kan visst finnas tillfällen när det är lämpligt, men det måste ske i transparens.

Han påminner också om att det inte finns ett enda skriftligt underlag till affärerna.

Muharrem Demirok var ordförande i samhällsbyggnadsnämnden mellan åren 2006 och 2014 och han hävdar att de då aktivt arbetade för öppenhet.

– Jag kan ta Vallastaden som exempel. Där var vårt absoluta mål att det skulle råda fullständig transparens, säger han.

Beslutet som nu kritiseras fattades i samhällsbyggnadsnämnden som består av elva politiker. Majoriteten bestående av S, MP, L har sex platser och kan därmed köra över oppositionen – oavsett om de sitter kvar eller lämnar mötet i protest.

Det brev som nu skickats till kommunrevisionen är undertecknat av samtliga oppositionspolitiker i samhällsbyggnadsnämnden, inklusive ersättarna. De representerar M, C och KD. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har ingen representant i nämnden.

Marken i stadsdelen Djurgården som Stångåstaden ska få köpa beräknas räcka till cirka 175 lägenheter. Den mark som lovats bort till den aktör som köper fastigheter av Stångåstaden finns i Vallastaden och beräknas rymma cirka 200 lägenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!