– Vi letade egentligen hus i Småland, men hittade detta i Östergötland och åkte upp för en liten titt. Det var det längsta vi åkte för en visning, säger Martin.
Ellen var skeptisk och tänkte att det inte var någon idé, då de ändå inte skulle kunna köpa huset.
– Varför skulle vi ens dit? Men visst, vi kunde åka och bara titta, en trevlig weekend.
Paret föll direkt för den anrika 1700-talsgårdens karaktär där mycket var bevarat och orört.
– Allt var så bra och huset hade stor potential. De flesta hus vi hade tittat på var helt sönderrenoverade och ju mer sönderrenoverade, desto dyrare. Verkligen kapitalförstöring och dåligt hållbarhetstänk, säger Martin. Ägaren fattade tycke för oss på något sätt, det handlade nog om vår syn på ett sådant här hus.
Två pardörrar målade i röd ockra pryder det 250 kvadratmeter stora ljusgula tvåvåningshuset med sikt över fågelsjön Tåkern. Berzeliusgården, ligger intill Väversunda kyrka i södra delen av Vadstena kommun, nära gränsen till Ödeshög. Medicin- och farmaciprofessorn Jöns Jacob Berzelius föddes på gården 1779.
– I provenienstexten till en tavla på Berzelius, skriven 1941, sägs det att han är född i husets bibliotek som kallas Berzeliusrummet.
Hur känns det att bo i ett hus med mycket historia?
– Spännande, ofta stannar man upp och försvinner bort i tankar över vad rummen ”varit med om” under flera hundra år. Samtidigt blir vi också lite blinda eftersom det är vårt hem och vi lever vårt vardagsliv här, säger Martin.
Första sommaren rivstartade med en totalrenovering av köket.
– Vid tillträdet fick jag värsta chocken, säger Ellen. Vad hade vi gett oss in på? Det kändes lite jobbigt.
– Mössen hade E4:an in överallt, berättar Martin. Grundkonstruktionen och mullbänken var helt förstörd i köket, vi var tvungna att åtgärda det direkt. Vi tog bort golvet, städade bort material och bar ut 15 ton sten.
Renoveringen tog tid och nio månader efter utsatt tid kunde de använda köket igen.
– Vi hade renoveringsrestaurang i garaget och åt "Felix gulasch" på burk hela sommaren, skrattar Martin.
Det stora lantliga köket målades ljusgult med pärlspontsbeklädda väggar och inredningen platsbyggde paret själva. Den centralt placerade köksön hade Martin byggt tidigare i sina föräldrars verkstad utanför Urshult i Småland.
– Vi behövde en köksö, det visste vi redan innan. Jag hade påsklov och Ellen var på utlandsresa med sin mamma. Varför inte bygga sig en köksö?
Vilken hantverksbakgrund har ni?
– Vi har båda växt upp med entusiastiskt hantverkande föräldrar.
Redan när paret renoverade sin lägenhet i Malmö testade de på att platsbygga sitt första kök.
– Hantverksådran hade tydligen legat latent, menar Ellen.
I husets hall finns en schablonmålning på väggen. Den har även fungerat som mall till en replika på väggen i den branta trätrapp som leder upp till övervåningen. Målningen som även finns att köpa som handtryck i handeln heter Berzeliusgården.
Hur är ert förhållande till renovering?
– Det viktigaste är att den utförs varsamt, göra det som passar huset samt ett gott omdöme.
Huset är ombonat och charmerande. Ellen beskriver att hon tidigt kunde känna att det var ett hus att fira jul i.
– Halva poängen med att bo i ett gammalt hus är att julpynta och fira jul i det.
– I huvudet börjar julen när sommarlovet är slut. Annars den 1 december när vi traditionsenligt ser på första avsnittet av Sunes jul.