Polisen redo att hälla ut alkohol på skolavslutningen

Det har inte varit lätt att resa och föra in alkohol under pandemin – men tonåringar får tag på sprit och öl i alla fall. Inför skolavslutningarna förbereder sig polisen nu för att hälla ut stora mängder alkohol – men de vet att många ungdomar kommer att dricka sig fulla.

Malin Kindgren Nilssle, Jessica Ljung

Malin Kindgren Nilssle, Jessica Ljung

Foto: Jenny Eriksen

Linköping2021-06-08 07:16

– Blir det alltför bedrövligt för en ungdom så skjutsar vi hem honom eller henne. Annars får vårdnadshavare komma och hämta när vi ringer, säger Malin Kindgren Nissle vid områdespolisen i Linköping.

Förra årets skolavslutningar i juni och nollningar i augusti blev inte nyktrare tillställningar trots restriktioner mot utlandsresor och folksamlingar. Linköpingspolisen beslagtog stora mängder alkohol och fick skjutsa hem eller ringa föräldrar till många tonåringar. Poliserna Jessica Ljung och Malin Kindgren Nissle räknar med att årets avslutningar och insparkar blir liknande.

– Vi försöker börja jobba så tidigt som möjligt de här dagarna och bara hälla ut, hälla ut, hälla ut, säger Jessica Ljung.

Alkohol som påträffas hos minderåriga beslagtas och hälls ut. Om polisen har misstanke om vem som langat, skrivs en brottsanmälan.

Jessica Ljung och Malin Kindgren Nissle uppmanar föräldrar och andra vuxna att röra sig utomhus där deras och andras barn finns. Förra året samlades ungdomar både i city och på grönytor runt om i stan, bland annat uppstod en mycket stor samling vid Åbysäcken i Hackefors. De kommer också med den självklara uppmaningen: Köp inte ut alkohol till barn.

– Vi uppmanar alla att tänka till så att vi kan slippa att få ett fylleslag, säger Jessica Ljung.

Till den uppmaningen lägger poliserna: Prata med ditt barn. Ta reda på var barnet har tänkt att vara och med vilka.

– Lita på din ungdom, men kontrollera samtidigt att du inte blir lurad, säger Jessica Ljung.

Det är ofta svårt för polisen att veta eller ta reda på varifrån tonåringar fått alkoholen. Men en ungdom som påträffas berusad och med alkohol på stan leder alltid till ett samtal till vårdnadshavare, som bör vara tillgängliga och själva nyktra för att kunna komma och hämta upp sitt barn. Jessica Ljung understryker att polisen alltid ringer om man gjort en insats kring ett barn, men säger att ibland kan samtalet komma senare under kvällen:

– Ibland hinner vi bara inte ringa just då för att vi har så mycket att göra, då får vi ta samtalet senare. Vi måste helt enkelt prioritera de ungdomar som inte klarar sig själva, säger hon.

Barn vill att vuxna pratar med dem om alkohol, enligt nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!