Det vittnade flera framgångsrika kvinnor med internationell erfarenhet inom näringslivet om under ett seminarium som arrangerades av Linköping City Airport, Business-Sweden och Östsvenska handelskammaren. Seminariet hölls på Linköpings flygplats under måndagskvällen. Först ut var Maria Wallin som berättade om sin tid som general manager vid uppstarten av Husqvarnas nya fabrik i Polen, 2010. En fabrik på 25 000 kvadratmeter och cirka 400 anställda.
– Det var stor skillnad. Man ger ledaren en helt annan respekt. Och som kvinna behövde jag inte överbevisa något. I Sverige är det vanligt att folk undrar, "klarar du det, du som är kvinna". Det har jag hört till leda. Men här spelar det ingen roll att det är en kvinna i toppen, sa hon.
Hon berättade också att fabriken inom några månader efter uppstart kunde leverera utan kvalitetsproblem. Men att det inte bara var guld och gröna skogar.
– Vår koncern hade ingen vana att starta fabriker utomlands, därför gjorde man på samma sätt som man gjort i Sverige. Men det fanns flera olikheter som bland annat gjorde att vi inte hade någon IT-infrastruktur de första månaderna.
En fördelAnnelie Rosén jobbar som ansvarig för Operations vid Elekta i Linköping. Hon har tidigare arbetat för Stal AB, numera Siemens, och sålt gasturbiner. Bland annat tog hon uppdraget att undersöka marknaden för gasturbinerna i Latinamerika.
– Vi kom fram till att de bästa marknaderna just då var Venezuela och Colombia. Därför bosatte jag mig i Latinamerika i tre års tid.
Hennes erfarenhet liknar Maria Wallins. Man ifrågasatte inte hennes position på samma sätt som i Sverige.
– Där var jag från ett land som ligger väldigt långt bort och därför var jag ganska exotisk från början. Det kunde till och med vara en fördel att vara kvinna, eftersom jag stack ut.
Hon har även erfarenheter från den nordamerikanska marknaden. Hon berättade om både extremt strikta, uppstyrda affärsklimat och lite mer personliga. Men också om en lite speciell erfarenhet.
– Amerikanska affärsmän kan vara lite dryga i bland. Det kan vara en del av deras stil. Jag har sett det från olika håll. Många bemöter den här drygheten genom att låta lite arg. Det kan vara väldigt effektivt. Men det gäller göra det på rätt sätt och vid exakt rätt tillfälle, poängterade hon.
AnpassningDen tredje kvinnan ut i seminariet var Ann-Charlotte Johannesson, som är sales and marketing director för Wrap, en ledande leverantör av mjukvaruverktyg kring radiobaserade nätverk. Hon berättade om sina erfarenheter i Kina, Dubai, Indien, Pakistan och Afrika.
– Vi befinner oss på flera marknader där många andra inte vågar vara, inledde Johannesson.
Hon gav också flera tips på hur man kan bemöta människor från andra kulturer i en affärssituation. Det är viktigt hur man klär sig.
– Jag har alltid med mig en lång, stor sjal som jag kan använda på många olika sätt. Det är viktigt att kunna anpassa sig och visa respekt för andra kulturer.
Högre utbildningDe andra föreläsarna höll med om detta. Alla noterar de också att utbildningsnivån på dem de möter ofta är mycket hög. De märker också att Kina är på stark frammarsch i hela världen. Annelie Rosén tycker att Sverige har blivit konservativt.
– Förr kunde man ge yngre, oerfarna personer mycket svårare uppgifter. Så är det inte i dag. Men i Kina har jag mött unga nyutexaminerade kvinnor med avancerade uppdrag. De är välutbildade, talar bra engelska och utvecklas i raketfart!