– Jag hatar egentligen vanlig träning, det är så tråkigt. Jag måste göra något annat medan jag tränar, som att titta på film. Jag tycker om att spela tennis med kompisar, men när ska jag hinna? De gör sitt och jag gör mitt, säger Erik Berglund.
Erik Berglund är medskapare i hemsidan Liopep tillsammans med kollegan och hustrun Aseel Berglund. De är båda forskare vid institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet. Hemsidan är ett "digitalt spelgym" och har olika spel som går ut på att du som användare rör på dig. Med hjälp av datorns kamera följer spelet dina rörelser.
Det hela började med att Erik fick problem med ryggen vid 45 års ålder. Han säger att det förmodligen var på grund av stillasittandet framför datorn under hela arbetslivet. Sen kom pandemin och det hjälpte inte med stillasittandet, tvärtom.
– När man jobbar hemma så sparar man massor med tid och massor med resor, vilket är bra för miljön, men man blir också väldigt stillasittande. Om man kompletterar hemmajobb med någon form av regelbunden rörelse så funkar det jättebra och då behöver man ha olika sätt att göra det på, säger Erik.
De säger att stillasittandet har ökat i och med att fler möten är digitala sedan pandemin. Att promenaden till mötesrummet nu ofta har försvunnit på flera kontor. Idén till spelet kom när paret programmerade barnspel, de kom på att vissa spel skulle kunna innehålla träning. Det som gör att Liopep skiljer sig från andra träningsspel menar Aseel och Erik är att spelen är tillgängliga direkt på webben utan någon särskild utrustning till skillnad från t.ex. VR-spel.
Varför kan man inte bara gå en sväng runt på kontoret?
– Det som är den största skillnaden är att vi aktiverar armar, axlar, ben och rygg på ett annat sätt. På ett kontor så har man möten, man går och hämtar kaffe men man saknar det som aktiverar fler muskler. Man rör på kroppen, axlar, armar och man får upp puls med spelen, vrider och böjer på ryggen, säger Erik.
Hur ser ni på att det blir mindre fokus på att faktiskt arbeta på jobbet?
– Det finns flera studier som visar på att när du tar mikropauser så blir du mer produktiv. Du blir mer kreativ för att du får igång blodet. Det enda negativa skulle vara att folk blir så sugna på det här spelet så att det är det enda de gör hela dagarna. Men i och med att det är en fysisk aktivitet så blir man trött om man fortsätter för länge, säger Aseel.
– Enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten ska man inte ska sitta mer än 60 minuter utan att röra på sig. Då ska man helst röra på sig i två minuter för att sedan återgå till arbetet för att sedan kunna jobba fokuserat igen, fortsätter Aseel.
Det är utifrån dessa rekommendationer som de har skapat spelen så att de går i intervaller med två minuters spelande. Spelen ska vara underhållande nog för att hjärnan ska få en paus från tankarna på arbetet och inte heller vara för svårt så att man ger upp.
Kan man spela även om man jobbar i ett kontorslandskap?
– Om alla har tillgång till spelet på ett kontor så blir det inget konstigt, snarare tvärtom för då kan man säga: "nu kör vi spelpaus, kom igen", så motiverar man varann, säger Adeel.
– Eftersom alla vet att vi behöver göra det här för hälsan så stör det inte lika mycket för alla att ta det här avbrottet. Vi blir ju ändå mer produktiva när vi tar små raster.