De har fått korn på mästartiteln

Ett litet svampangrepp och ett par små insekter, annars ser det lovande ut. Det tycker gänget från Vretaskolan, ett av 33 lag som kämpar om att bli Sveriges maltkornsmästare.

Sven-Åke Rydell från Hushållningssällskapet bestämmer när det är dags att så och skörda.

Sven-Åke Rydell från Hushållningssällskapet bestämmer när det är dags att så och skörda.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-05-31 05:00

Det stora fältet på Tolefors gård utanför Linköping är indelat i rutor, fyra per lag. Det är Lantmannen – en tidskrift som funnits sedan 1890 – som anordnar svenska maltkornsmästerskapen.

– Vi har en lång tradition av odlingstävlingar. Senast var det raps och innan dess vete, berättar tidningens chefredaktör Anna Nilsson.

Att det handlar om maltkorn är ingen slump. Intresset för öl har vuxit kraftigt och där är maltkorn huvudingrediensen.

– Det har länge varit fokus på humle i ölvärlden, men nu börjar bryggarna intressera sig alltmer för kvaliteten på malten, säger Anna.

När kornet såddes i april fick de tävlande lagen bestämma vilken av sorterna Planet, Irina och Laureate som skulle sås, och hur mycket. Sedan får de beställa sex åtgärder till innan det är skördedags.

– De flesta kommer nog att göra en eller två gödslingar och en ogräsbekämpning. Lite mikrogödningsämnen och svampmedel, kanske insektsmedel om de tycker att det behövs, säger Sven-Åke Rydell från Hushållningssällskapet som ser till att åtgärderna utförs.

Bevattning är inte en av de åtgärder som går att beställa, även om många skulle vilja det just detta år. Det skulle bli för orealistiskt.

– Det är väldigt få kornodlare som har tillgång till bevattning. Det är egentligen bara potatisodlare som kan investera i bevattningsmaskiner – och det gäller att ha tillräckligt mycket vatten också, säger Sven-Åke.

Vinner gör den som får högst intäkt på sina rutor, efter ett uppgjort prissystem. För att kornet ska godkännas krävs en lagom proteinhalt, 9–12 procent, annars klassas det ner från maltkorn till fodermalt och ger sämre betalt. Maltkorn ska också ha sprickfria skal och jämnstora kärnor med bra grobarhet.

Det går att tävla på distans och det finns tävlande lag från Danmark, Finland, Storbritannien och Ukraina. På fältet träffar vi på laget från driftledarutbildningen på Vreta Utbildningscentrum utanför Ljungsbro.

– Vi har satsat ganska traditionellt med NPK-gödsel och kompletterat med mangangödning. Kanske får vi lägga till lite insektsmedel nu; det varma vädret gynnar insekterna, säger Karl-Gustav Hellström som är lärare.

Om de har gjort rätt får vi veta någon gång i augusti, när det är dags att skörda.

– Vi siktar väl egentligen inte på att vinna utan på att lära oss så mycket som möjligt, säger Karl-Gustav.

Maltkorn och kornmalt

Kornet ska innehålla 9–12 procent protein för att godkännas som maltkorn.

När kornet mältats – det vill säga fuktats, börjat gro och torkats – kallas det malt och kan användas för att göra öl eller whisky.

Det mesta av malten som används är kornmalt, men det finns även vetemalt, rågmalt och havremalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!