De förbereder sig för att ta emot Skäggetorpselever

Nu är det klart hur eleverna från Skäggetorpsskolan ska placeras ut på andra skolor. Över 40 procent fick inte skolan som de helst önskade. På Tokarpsskolan hanterar rektorn nu ett mottagande av nära trettio elever.

Espen Surén tillbringar den mesta tiden ute i skolan bland eleverna.

Espen Surén tillbringar den mesta tiden ute i skolan bland eleverna.

Foto: Jenny Eriksen

Linköping2021-01-07 06:00

– Jag, eleverna och lärarna tycker att är väldigt roligt. Vi får fler elever och fler kollegor, säger Espen Surén, rektor för Malmslättsskolan Tokarp.

Ett halvår efter det politiska beslutet att stänga Skäggetorpsskolans högstadium, och fördela elever på andra skolor för att förbättra integrationen, är skolplaceringarna nu klara. Processledare Sandra Wahlström vittnar om besvikelse hos en del elever. Totalt har 43 procent inte blivit antagna till den skola som de önskat i första hand.

– Några elever har kommit till mig och varit ledsna. Men de har också varit sansade. Jag hade nog väntat mig starkare reaktioner. Stor cred till Skäggetorpsungdomarna för att de tar det här så bra, säger Sandra Wahlström.

undefined
Tokarpsskolans lärare står beredda att hjälpa Skäggetorpsungdomarna med sina utbildningar, beskriver rektor Espen Surén.

I nuvarande sjuan och åttan på Skäggetorp ska 94 elever placeras ut på andra skolor. En del har redan börjat på andra skolor genom  ”önskemål om skolbyte”, vilket alla kan ansöka om några gånger per termin. Ur sjuan fördelas nu 34 elever till skolstart i åttan på Berzeliusskolan (19 elever), Tokarpsskolan (9) och Ekholmsskolan (6). Ingen elev sökte till åttan på Linghemsskolan.

Ur åttan fördelas 60 elever till nian på Ljungsbroskolan (14 elever), Tokarp (14), Ekholmsskolan (10), Folkunga (9), Arenaskolan (6) och Linghemsskolan (7).

Processledare Sandra Wahlström har förklarat för besvikna elever att de kan lämnat önskemål om skolbyte i januari och i maj, och därmed kanske ha en chans att få plats på den skola de helst hade velat.

– Men eleverna har en bra inställning och säger ”alla skolor är bra, det blir nog bra ändå”, berättar hon.

undefined
Rektor Espen Surén gör visit i hemkunskapssalen. Sin mesta arbetstid tillbringar han bland elever för att ha koll på händelser och stämning på skolan.

På Tokarpsskolan, som ligger geografiskt nära Skäggetorp, har rektor Espen Surén redan tagit emot en del elever från Skäggetorp i skolbyte under höstterminen. Efter jullovet kommer ytterligare tre. Espen Surén tycker att beslutet att stänga Skäggetorpsskolans högstadium är rätt. Den skolan har 97 procent elever med annat modersmål än svenska – medan Tokarpsskolan fram till för ett år sedan hade färre än tio elever med annan etnisk bakgrund än svensk. Inget av exemplen är bra för eleverna.

– Så här ser ju inte samhället ut i stort, varken som i Skäggetorp eller i Tokarp. Och det är inte bra för elevernas inlärning att inte tvingas prata svenska, konstaterar Espen Surén.

Svagare kunskaper i svenska gör att många elever från Skäggetorp behöver mer stöd i sina studier. Det innebär inte att andra elever kommer att få stå tillbaka, enligt rektor.

– Tvärtom. Ju fler elever jag får till skolan, desto mer elevpeng får jag och jag kan lägga till mer resurser.

Tror du elever från Skäggetorp kommer att känna sig dåliga när de börjar här, bland många elever med svenska som modersmål?

– Nej. De kommer kanske känna att de får jobba hårdare än andra, men inte känna sig dåliga.

Det senaste året har Tokarpsskolan gått från 277 elever till 320. Många nya är invandrade som flyttat in från andra städer när familjer fått uppehållstillstånd. Hösten 2021 kommer elever att delas in i grupper för svenska och svenska som andraspråk och undervisas efter sina förutsättningar.

Tokarpsskolan tar emot nära ett trettiotal elever från Skäggetorp till åttan och nian, skolbyten inkluderat. Hur många av Skäggetorps nuvarande sexor som önskar Tokarp till sjuan visar sig i skolvalet som blir klart i mars.

Skäggtorpsskolan stängs

De elever som just nu går i sjuan och åttan på Skäggetorpsskolan kommer att få fortsätta sin högstadietid på några av stans andra skolor. De barn som just nu går i sexan ska, som alla andra barn i Linköpings kommun, lämna in önskemål om skola till högstadiet, i slutet av januari. Skäggetorpsskolan finns då inte med som valbar skola, eftersom den kommer att göras om och bli en F-6-skola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!