De firar bortglömda högtiden

Mickelsmäss är högtiden som glömts bort. Men inte på Valla gård. Där uppmärksammades den under söndagen med skördefest, äppelprovning, traktorparad och föredrag om framtidens jordbruk.

Foto: Amanda Lindström

Linköping2018-09-30 18:00

September är skördetid. På söndagen hade knallarna på Valla gård fyllt sina stånd med grönsaker, frukt, blommor och bröd. Det var dags för årets mickelsmässa, högtiden som var en av de största helgerna i det gamla bondesamhället Då firade man ärkeängeln Mikael och ställde till med skördefest. På Valla gård har Mickelsmäss firats i flera år och i centrum står jordbruket och livet förr. Men nytt för i år var att dåtid kopplades ihop med nutid och framtid.

– Vi pratar mer om lantbrukets framtid i år och kopplar det bland annat till nödåret som var i år och den ovanligt torra sommaren. Det är viktigt att blicka framåt också! säger Monika Gyllkrans, intendent på arbetslivsmuseet och föreningarna för friluftmuseum.

Programmet bjöd således på både dåtid och framtid. Äppelprovning, parad med traktorer från början av 1900-talet, teater och skördemarknad blandades med föredrag om hur jordbruket kan komma att se ut i framtiden. Per Frankelius, docent vid Linköpings universitet som forskar om bland annat lantbruksinnovationer, var på plats för att prata gamla traktorer och nya tekniker. I framtiden kan det bli möjligt att använda sig av både flygfarkoster och robotar inom jordbruket, berättade han.

– Vi kommer att kunna använda satelliter, flygfarkoster som analyserar näringsinnehållet i jorden och robotar som kan styra hela gården. Lantbruket har alltid tagit till sig ny teknik snabbt.

Men störst fokus låg ändå på hur skördetiden såg ut i det gamla bondesamhället. För de minsta fanns chans att testa på livet som piga - allt ifrån att piska mattor, diska och kratta till att plantera och mölka kossan Råma. Stina Netz, sju år, passade på att hjälpa pigan Stina att spika. Men det var inte en ny syssla för henne.

– Jag har spikat förut, med morfar när vi bygger fågelholkar. Det är inte så svårt, säger hon.

Under dagen fanns också chans att träffa gårdens djur, lära sig mer om smide och få hjälp att sortbestämma både äpplen och päron. På en innergård mellan äppelfyllda stånd satt pomologen Lars-Olof Rosenström och hjälpte undrande äppelträdsägare. En av dem var Emelie Eriksson. Hon hade med sig en korg fylld med frukt och fick veta att ett av äpplena var av ovanlig sort.

– Det är kul att veta att man har sådana sorter också! Vi har ett hus från 1900-talet med väldigt gamla träd och det är roligt att få veta vad det är för sorter, speciellt för andra generationer som tar över senare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!