Fasta och skolarbete är en balansgång för eleverna

Att utöva sin religion och samtidigt klara skolarbetet. Det är en balansgång för flera muslimska skolelever under fastemånaden Ramadan.

"I Sverige kommer skolan före religion. Jag har ett val om jag vill fasta men om jag inte kan koncentrera mig så har jag inget val, då slutar jag. När det kommer till religion, gör det som fungerar för dig", säger Mohamed Tawouz och Motezz Ali.

"I Sverige kommer skolan före religion. Jag har ett val om jag vill fasta men om jag inte kan koncentrera mig så har jag inget val, då slutar jag. När det kommer till religion, gör det som fungerar för dig", säger Mohamed Tawouz och Motezz Ali.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-04-26 18:00

För miljontals muslimer i världen innebär ramadan en månad av reflektion och själslig rening – bland annat genom att avstå mat och dryck medan solen är uppe. Men att kombinera fasta med skolarbete kan vara knepigt, vilket fick rektorn på Ånestadsskolan att skicka ut ett mail till personal och vårdnadshavare där hon påminde om vikten av att eleverna äter, dricker och sover ordentligt.

– Föräldrarna avgör själva om deras barn får fasta eller inte. Men skolan är så viktig, så om barnen inte orkar med skolan så är det viktigt att man äter och sover, säger Maria Olausson, rektor på Ånestadsskolan.

Så du tycker inte att eleverna ska fasta?

– Jag har egentligen ingen åsikt om det. Det viktiga för mig är att eleverna klarar skoldagen. Vi tänker inte säga åt någon att de inte får fasta. Men i de fall där vi ser att det blir bekymmer eller problem så kommer jag ta kontakt med elevens föräldrar.

undefined
På Ånestadsskolan finns det många elever som fastar och personal och vårdnadshavare fick information om vikten av mat och sömn inför årets ramadan.

Maria Olausson har arbetat inom skolan i många år och har varit med om många fastemånader. Hon säger att det är väldigt individuellt från elev till elev hur de klarar av att balansera skolan med fastan.

– Jag har haft elever som vi har fått hämta med ambulans för att de har svimmat och slagit i huvudet. Och på en skola hamnade många elever i konflikter för att de var hungriga. Det vet man ju själv hur man kan bli när man inte har ätit ordentligt.

Årets ramadan inleddes 12 april och avslutas 12 maj. Halvvägs in på fastemånaden har hon inte upptäckt några problem hos sina elever på Ånestadsskolan.

– Vi har många elever som fastar. Även långt ner i åldrarna. Jag tror att det finns elever i årskurs två som fastar.

Går det att underlätta för elever som fastar?

– Vi har timplanen att förhålla oss till och den är både en skyldighet och en rättighet. Skolplikten är oerhört viktig så den kan man inte tulla på, alla elever har rätt att få rätt timplan.

undefined
Mohamed Tawouz och Motezz Ali fastade för första gången för två-tre år sedan och säger att det fungerar bra för dem.

Eleverna Motezz Ali och Mohamed Tawouz är tretton och fjorton år gamla. De fastade för första gången för två-tre år sedan.

– I vår ålder behöver man inte fasta. Man behöver heller inte fasta om man är sjuk eller gravid. Och att fasta handlar inte bara om att inte äta, säger Motezz och fortsätter:

– Vi fastar för att sätta oss in i hur det är för de som har det sämre än oss. Det handlar om att utvecklas som människa och bli en bättre person. Att bli förlåtande och omtänksam. Det ger oss också tålamod. 

Hur mår man efter en skoldag när man har fastat?

– Ibland känns det som en normal dag. Ibland kan man vara väldigt trött. Men man ska vara trött när man fastar, säger Mohamed.

undefined
Mohamed Tawouz och Motezz Ali har själva inte hört om elever i lågstadiet som fastar och de tycker inte att så unga elever borde göra det.

Motezz och Mohamed fick höra om rektorns mail från sina föräldrar.

– Min mamma sa att jag inte skulle fasta för att det skulle bli svårare att koncentrera sig. I går hade jag matteprov och engelskaprov, då sa hon igen att jag inte skulle fasta, men jag gjorde det ändå, säger Motezz och lägger till att det gick bra på proven.

De är noggranna med att poängtera att de när som helst kan avbryta sin fasta.

– Om man känner sig trött så kan man avbryta när man vill. Det är inga problem och ingen kan säga åt dig att fortsätta, säger Mohamed.

Motezz och Mohamed känner att deras klasskamrater har förståelse. Men också en del frågor.

– Jag är glad att jag bor i Berga, där kan jag fasta utan att någon säger något. Men såklart frågar andra elever saker som "dricker ni inte vatten?" Då svarar jag dem och de får lära sig. Och jag lär mig om tålamod.

Ramadan i skolan

Linköpings kommuns elevhälsochef Åsa Strömberg säger att hon inte upplever fastan under ramadan som ett generellt problem för elever, men att det kan finnas enskilda fall där elever inte hänger med i undervisningen.

"Om man inte äter eller sover som man ska så tappar man i koncentration och det påverkar inlärningen och i förlängningen betygen. Men det gäller inte bara elever som fastar under ramadan, det gäller många elever som till exempel inte sover som de ska", säger Åsa Strömberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!