De får stå för kommunens kostnader

Vårdföretaget Frösunda har dömts att betala 110 800 kronor till Linköpings kommun. Företaget tog tillbaka sina krav som riktades mot kommunen i tingsrätten. Nu måste Frösunda betala kommunens rättegångskostnader.

I november förra året sade kommunen upp alla avtal med Frösunda.

I november förra året sade kommunen upp alla avtal med Frösunda.

Foto: Pelle Johansson

LINKÖPING2017-05-03 09:30

Det beslutade Linköpings tingsrätt i slutet av mars, och Frösunda valde att inte överklaga beslutet.

Vårdföretaget har också fått avslag på delar av sin begäran att ta del av ett mycket stort antal kommunala handlingar. Frösunda begärde att få ta del av kommundirektörens kompletta e-mailkorrespondens från 1 september till 31 december förra året, oavsett vad mailen handlade om. Det har kommunstyrelsen i Linköping nu sagt nej till.

Det var efter att en person dog på ett LSS-boende som Frösunda drev i Ulrika som kommunen granskade alla Frösundas boenden i Linköping. Kommunen hävdade att allvarliga brister avslöjades och i november förra året sade omsorgnämnden upp alla avtal med företaget och gav i stället kommunens utförarnämnd i uppdrag att driva verksamheten.

Det menade Frösunda var konfiskering. Företaget begärde laglighetsprövning av omsorgsnämndens beslut att ge utförarnämnden i uppdrag att driva verksamhet. Denna talan i förvaltningsrätten har återkallats av Frösunda och tvisten är avskriven.

Företaget begärde att tingsrätten skulle förbjuda kommunen att bedriva verksamhet i de lokaler som tillhör Frösunda i Tannefors. Annars krävde företaget ett vite på 50 miljoner kronor per vecka.

I slutet av januari bestämde sig Frösunda för att dra tillbaka denna talan mot kommunen. I samband med detta yrkade företaget att vardera parten – vårdföretaget och kommunen – skulle stå för sina egna rättsgångskostnader.

Det motsatte sig kommunen bestämt. Det finns ingen anledning att fördela rättegångskostnaderna på något annat sätt än enligt gällande huvudregel, menade kommunen. Den som återkallar ett mål ska ersätta motparten.

Och tingsrätten gick alltså på kommunens linje. Målet vann laga kraft i dagarna men rättegångskostnaderna är ännu inte betalade av Frösunda.

Paul Håkansson, kommundirektör, menade i en intervju i tidningen i slutet av januari att Frösunda har missbrukat sitt goda namn och rykte. Det går inte att skylla på att medarbetare eller någon verksamhetschef har misskött sig, sa han.

– Bristerna är så systematiska och strukturella att styrelsen absolut måste känna till dem, sa han. Dessutom hör vi ju samma kritik från andra håll i landet.

Håkanssons uttalanden fick Frösunda att begära ut alla handlingar och uppgifter från kommunen som rörde det han talade om, och om det inte fanns några handlingar eller om kommunen inte ansåg att de kunde lämnas ut, så måste skälen för detta anges.

Kommunen svarade: vissa handlingar som efterfrågas omfattas av sekretess och kommer inte att lämnas ut. Annat ska lämnas ut, mot betalning. Vissa dokument har lämnats ut i maskerad form där sekretessbelagda uppgifter tagits bort. Frösunda har hittills överklagat två beslut till kammarrätten.

En vecka efter den första begäran inkom Frösunda med ytterligare en begäran. Nu ville företaget ha all korrespondens som Paul Håkansson utväxlat med någon på kommunen, eller med något kommunalt bolag, mellan 1 september och 31 december förra året. Det gäller alltså även korrespondens som utväxlats innan Håkansson tillträdde sitt uppdrag 1 november.

Frösunda ville verkligen se ALLT. Det betyder till exempel handlingar som rör mötesbokningar, önskemål om dator, förberedelse inför en intervju, ett mail från allmänheten angående städning på Resecentrum, ett projekt om processorienterat arbetssätt, finansiering av Ostlänken och kommunledningskontorets omorgansiation.

– En del har de fått, säger Paul Håkansson, från tiden innan jag tillträdde. Efter det kan de inte få någonting eftersom det måste betraktas som arbetsmaterial. Det har kommunstyrelsen beslutat säga nej till.

Det kan finnas flera skäl till att företaget begär ut alla dessa handlingar, säger han.

– Kanske vill de återupprätta sitt rykte genom att försöka hitta något tecken på att det jag sa i intervjun inte var sant. Dessutom kan de försöka utreda om kommunen har underlag för att eventuellt stämma företaget.

Har ni sådana planer?

– Det kommenterar jag inte, säger Paul Håkansson.

Nyligen gjorda ändringar i EU-direktiv kan oroa Frösunda, påpekar han.

– De innebär att om ett företag allvarligt har misskött en entreprenad så kan det uteslutas ur kommande upphandlingar.

Vi har sökt Frösunda men fått svaret att företaget för närvarande inte svarar på frågor rörande tingsrättsdomen eller begäran om utlämnande av handlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!