De får 100 000 till en kabel över Stångån

En kabelbana över Stångån, för wakeboard och vattenskidor, är på väg att bli verklighet. Kultur- och fritidsnämnden har beviljat ett bidrag på 100 000 kronor.

Kabel över ån. Så här tänker sig föreningen att kabeln ska hänga där Stångån böjer sig  längs med Stångebrofältet, drygt 200 meter lång. Den kan komma att modifieras beroende på kommunens synpunkter.

Kabel över ån. Så här tänker sig föreningen att kabeln ska hänga där Stångån böjer sig längs med Stångebrofältet, drygt 200 meter lång. Den kan komma att modifieras beroende på kommunens synpunkter.

Foto: Lkpg kabelsportförening

Linköping2017-01-26 19:30

Banan blir cirka 200 meter lång, i kröken ungefär från Tullbron och längs med Stångebrofältet. Den kommer att vara öppen för medlemmar men också till viss del för allmänhet som vill prova på. Enligt förslaget ska det också finnas hopp och så kallade rails i vattnet, alltså olika hinder att ta sig upp på. Det är föreningen Linköpings kabelsportförening som har tagit initiativet.

– Det är jättekul att vi får bidraget! Kommunen har låtit positiv till det här hela tiden. Men det har varit svårt att få alla att förstå vad det är vi vill göra. Nu är vi glada att vi bildade föreningen! säger Oscar Björfeldt, vice ordförande.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) är också nöjd.

– Vi vill gärna stötta utvecklingen av nya idrotter och en central bana för vattensporter kan ge mer liv åt Stångån, säger hon.

Själva anläggningen består av en kabel mellan två fästen, ungefär som en skidlift, och så dras personen på wakeboarden eller vattenskidorna på vattnet. Det finns liknande anläggningar i bland annat Arlanda (the cable park), i Fagersta och i Malmö.

Linköpings kabelsportförening startade för cirka ett år sedan och har i dag drygt 100 medlemmar. När verksamheten är i gång ska anläggningen drivas och skötas av medlemmarna. Meningen är att banan ska vara i bruk redan i maj månad. Bidraget från kommunen är en god bit på väg men de har fortfarande finansiering kvar.

– Bara själva kabelsystemet kostar nära 400 000 kronor. Sedan återstår arbetskostnader och liknande. Vi har några sponsorer på väg. Jag tror nog att vi kan klara det. Och vi vill gärna ha fler medlemmar, säger Oscar Björfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!