De driver Linköpings Fawlty towers

Syskonen Sophie Jonsson, 25 och Marcus Jonsson, 26, förestår Park hotel – eller Linköpings Fawlty towers, som det gamla Jernvägshotellet kallas.

Nyckelskåpet i receptionen har hängt med i många år. Syskonen Sophie Jonsson och Marcus Jonsson förestår det 130 år gamla Park hotel  även kallat Linköpings Fawlty towers.

Nyckelskåpet i receptionen har hängt med i många år. Syskonen Sophie Jonsson och Marcus Jonsson förestår det 130 år gamla Park hotel även kallat Linköpings Fawlty towers.

Foto: Henrik Johansson

Linköping2018-05-06 12:08

– Men det är inte alla yngre som vet vad Fawlty towers är, säger Marcus med ett leende.

De som inte känner till hotellvärdarna Basil och Sybil på Fawlty towers i Torquay är nog en liten minoritet. Den populära teveserien visades i originalupplaga i tolv avsnitt 1975-1979 och gick till komikhistorien. Marcus och Sophies föräldrar införde Fawlty towers-temat på hotellet, som en kul grej – och det har gillats av gästerna. Hotellets hemsida har adressen fawltytowers.se och gula firmabilen är märkt Fawlty towers. Serveringen bär namnet Sybils Smörgåscafé. Syftet är att hotellet ska drivas med en personlig prägel, gästerna ska känna sig som hemma. Någon gammal major har de inte som stamgäst – men däremot en australiensare som återkommer på årliga visiter:

– Han bor alltid här. Vi har jättemycket stammisar. Vissa går ner i strumporna och äter frukost, säger Sophie Jonsson.

Arbetsfördelningen ser ut så här, enligt Sophie:

– Marcus och jag har liknande arbetsuppgifter. Det som skiljer sig åt, är att Marcus har mer ansvar för fastigheten och rummen medans jag har den ekonomiska biten. Sophie har tidigare jobbat i klädbutik, Marcus har varit flygmekaniker.

Hotellet mitt emot järnvägsstationen uppfördes 1888 – och firar alltså 130 år i år. Förr i tiden hade hotellen i staden personal som inväntade resenärer vid stationen och ropade ut hotellets namn, för att locka gäster. Idag sker marknadsföringen på annat sätt, exempelvis genom gästers rekommendationer.

– Företagare och affärsresenärer är vår målgrupp, säger Marcus. Hotellet har 27 rum, mest enkelrum. Det finns två sviter med himmelssängar.

Nyckelskåpet har hängt med länge – men mycket av nuvarande inredning, i gammal stil, har köpts in. Tidningsurklipp och kvitton berättar om hotellets historia. Förste ägaren var byggherren och traktören Frans Wiberg från Nässjö. Anna Zanderholm, som övertog hotellet på 1920-talet och ändrade namnet från Jernvägshotellet till Park Hotel, är den som under längst tid ägt hotellet – drygt 25 år. En Herr E Karlsson bjöd stort på hotellet i februari 1946. Han betalade notan, på 533 kronor och fem öre. Bland annat beställdes 40 soupé á åtta kronor, 38 pilsner á 60 öre samt 36 sockerdricka á 45 öre. I maj 1948 var det en Herr Rapp som bjöd på kalas, för 738 kronor. Han beställde bland annat 41 diné med tillbehör á 11 kronor.

– När hotellet öppnade var billigaste priset för ett rum en krona och 1,75 för det dyraste, säger Marcus. Idag kostar ett normalt enkelrum runt 1 200 kronor.

Nå, händer det några dråpligheter på Linköpings Fawlty towers?

– En kille gick naken och låste ut sig..., säger Sophie. Han räddades av ett rosa förkläde, som han iklädde sig.

I april 2016 gästade John Cleese Linköping för en show. Han uppmärksammades efteråt i media för att han var missnöjd med hotellet han bodde på, för det liknande en byggarbetsplats. Färgburkar och målarpapp på golvet i korridoren imponerade inte på Cleese – och han meddelade via twitter att "Det är inte ett hotell. Det är en byggarbetsplats med övernattningsmöjligheter". Men det var inte på stans Fawlty towers han bodde!

– Vi försökte få honom som gäst, men lyckades inte med det, berättar Sophie.

Om det hade gått i lås, så hade nog inte mannen som blev Basil Fawlty med hela underhållningsvärlden behövt klaga!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!