Sex av totalt 15 riksdagsledamöter från Östergötland kom till det traditionella mötet på Linköpings slott för att diskutera länets aktuella frågor över partilinjer. Ostlänken, arbete mot hedersrelaterat våld, bostadsbristen och regional livsmedelsstrategi engagerade politikerna stort.
Just den dagen dömde före detta statsministern Göran Persson (S) ut planerna på den nya höghastighetsbanan som Ostlänken är en del av. I en stor intervju i Dagens industri påpekade han att höghastighetsbanan var alliansregeringens projekt som nu ska genomföras av Löfvens regering och att det blev alldeles för dyrt. De östgötska politikerna har redan nåtts av Perssons utspel när Corren möter dem men deras hjärta klappar fortfarande lika mycket för ostlänken som förut. Och oavsett partitillhörighet.
– Det är väl ingen överraskning att projektet är dyrt. Men vi kan diskutera olika sätt hur man ska finansiera detta projekt, man behöver inte låsa sig för en lösning. Vi välkomnar all debatt om finansieringen men det är viktigt att inte glömma att Ostlänken frigör befintliga spår för utveckling av den regionala pendeln och godstrafik, säger Johan Andersson (S).
Annika Lillemets (MP) ansåg att man inte kunde tänka kortsiktigt och vara rädd för att investera i framtid.
– Ostlänken och höghastighetsbanan bygger man för att även kommande generationer ska ha nytta av den. Precis som vi har nytta av investeringarna gjorda för 30 eller 40 år sedan, säger Annika Lillemets.
Trots det brinnande engagemanget för Ostlänken har gruppen påverkats mest av Juno Bloms rapport om länsstyrelsens arbete mot hedersrelaterat våld. Det är mycket av Juno Bloms föreläsning på slottet som de tar med sig till riksdagen.
– Det här är en ny och oerhört värdefull kunskap. Det är viktigt att alla riksdagsledamöter hör det här och kunskap måste sprida sig över hela landet, säger Betty Malmberg (M).
Juno Blom har arbetat med regeringsuppdrag mot hedersrelaterat våld och förtryck. Under hennes ansvar har Länstyrelsens nationella kompetensteam bildats, ett team som stödjer myndigheter och personer i hela landet som jobbar med utsatta människor. Bara under förra året ringde nästan 700 personer till den nationella stödtelefonen, som Bloms grupp ansvarar för, och bad om hjälp. Mer än vart femte samtal, 153 stycken, handlade om oro för tvångsgifte.
– Så fort vi kommer till Stockholm ska vi kräva att Juno Blom föreläser i riksdagen och vi vill att det här projektet ska bli permanent, säger Betty Malmberg.
Och hon fick stöd från hela gruppen.