Det har gått ett antal dagar sedan Socialdemokraterna och Moderaterna meddelade vilka politiker som är tänkta att leda kommunens verksamheter efter årsskiftet, när det nya styret tillträder. Kristina Edlund (S) blir som väntat kommunstyrelsens nya ordförande och Niklas Borg (M) kommunstyrelsens förste vice ordförande. Formellt utses de av kommunfullmäktige den 22 november. Det gör även övriga nämndordföranden och kommunalråd.
Linnéa Jägestedt (M) förväntas ta över som ordförande i bildningsnämnden efter Åsa Wennergren (L) – en nämnd hon varit en del av under åtta år. Under den senaste mandatperioden har hon varit Moderaternas förstanamn i nämnden och lett partiets arbete.
– Det känns rätt att fortsätta i den nämnden. Jag har flera hjärtefrågor men utbildning och ungdomar är helt klart en av dem. Hela den sektorn, med arbetsmarknad och utbildning, intresserar mig, säger hon.
Vad blir viktigast för nämnden under de kommande fyra åren?
– Dels att fullfölja det som vi har påbörjat under den här mandatperioden. Heltidsmentorer – det är ju ett projekt som vi vill ska bli beständigt. Vi har även påbörjat flytten av vuxenutbildningen från Birgittaskolan för att kunna inrätta idrottsgymnasium där. Personligen skulle jag också vilja titta mer på lärlingsutbildningar och andra utbildningsformer som riktar sig mot arbetsmarknaden på ett bättre sätt.
Hur ser du på att vara den yngsta nämndordföranden?
– Vi har jobbat mycket med vår internkultur i partiet för att lyfta fram varandra och se till att det inte bara är en typ av person som får "pushning" tidigt. Jag har inte reflekterat så mycket över att jag är ung kvinna som kommer in som ordförande utan jag har jobbat hårt, gjort mycket och det har uppmärksammats. Det ska bli superspännande, säger Linnéa Jägestedt.
35-årige Jonatan Hermansson, som under den gångna mandatperioden har varit vice ordförande i just bildningsnämnden, kommer istället att greppa ordförandeklubban i äldrenämnden.
– I sammanhanget "ny ordförande i en nämnd" ses jag nog som ung men jag tror inte att våra SSU-medlemmar ser mig som ung längre. Nästa år har jag varit politisk aktiv i 20 år men jag känner fortfarande att jag har mycket att lära och jag har stor respekt för det uppdrag jag tar mig an. Jag kommer inte tveka att lyssna på andra kloka människor, säger han.
Vad blir den stora utmaningen för äldrenämnden kommande mandatperiod?
– Jag kommer givetvis behöva att sätta mig in i det ännu mer framöver men det jag kan se än så länge så handlar det mycket om att möta de växande behoven. Vi blir fler äldre vilket betyder att fler Linköpingsbor behöver äldreomsorg. Vi måste svara upp och se till att expandera både när det gäller äldreomsorgsplatser men också personal- och kompetensförsörjning.
Äldreomsorgen är en fråga som M och S har lyft fram i sitt gemensamma styre – och ett område där partierna behövt kompromissa.
Gör det att det blir svårare för dig att leda äldrenämnden?
– Det är klart, vi fick kompromissa men det är tydligt i överenskommelsen att vi ska ha tydliga sanktioner mot utförare som inte sköter sig. Jag tror att de socialdemokratiska väljarna kommer att känna igen sig i politiken. Sedan hoppas jag att väljare från båda partierna kommer att se att saker de har värderat högt finns med i politiken, säger Jonatan Hermansson.