De äldre ska få träffa anhöriga – bakom plexiglas

Årets mors dag är annorlunda. Särskilt för de som bor på våra äldreboenden. På grund av besöksförbudet har både personal och anhöriga fått hitta andra sätt att hålla kontakt med de äldre.

Från vänster: Verksamhetschef Charlotte Ejdehage och aktivitetsansvarig Ronja Nilsson på Kvarnbackens äldreboende

Från vänster: Verksamhetschef Charlotte Ejdehage och aktivitetsansvarig Ronja Nilsson på Kvarnbackens äldreboende

Foto: Alva Karlsson

Linköping2020-05-30 14:00

Två av Linköpings äldreboenden erbjuder nu andra lösningar för ett alternativt firande på mors dag. På Kvarnbackens äldreboende i Tannefors planeras det att bakas tårta och ha högläsning av dikter. 

– Jag brukar göra så att jag har frågesport, eller skriver ut fakta vid en speciell högtid. Fakta om varför vi firar och så vidare. Men nu blir det tårta till fikat och så har jag tagit fram några dikter vi ska läsa upp. Sedan ska en ur personalen sjunga, säger Ronja Nilsson, aktivitetsansvarig på Kvarnbackens äldreboende. 

På Gröna gårdens boende, alldeles vid Trädgårdsföreningen i Linköping, planeras det också för tårta. 

– Ja det blir tårta men sen är det så olika hur man firar mors dag. Vissa firar inte alls medan andra är vana vid att få besök av familj, säger Pia Castella, verksamhetschef på Gröna Gården. 

Gemensamt för de båda boendena är att de boende får ta del av aktiviteter från allmänheten i större utsträckning nu under coronautbrottet. Östgötateatern har vid några tillfällen spelat teater på boendenas innergårdar. Enligt Ejdehage och Castella är det väldigt uppskattat av de boende. 

– Det är väldigt mycket kreativa lösningar på vad man kan hitta på för de boende. Vi jobbar även mycket med Skype och andra kommunikationssätt för att anhöriga och boende ska få se varandra, säger Pia Castella. 

– Jag har inte märkt av en större oro eller ensamhet bland de äldre. De har infunnit sig i situationen, och både de anhöriga och vår personal hittar på väldigt många olika sätt att ha kontakt på ändå, säger Charlotte Ejdehage.

På mors dag kommer de båda boendena bjuda på tårta och låta de boende prata med varandra via Skype, något som både Ejdehage och Castella säger att de vill fortsätta med även efter att restriktionerna lättar. 

– Många av de rutiner vi har nu har vi ju märkt är effektivt, och kommer försöka fortsätta med framöver, till exempel genom att använda Skype mer, säger Ejdehage.  

På Gröna Gården finns även ett plexiglas installerat och på mors dag är planen att de boende ska få träffa sina anhöriga. 

– Under viss ordning har vi erbjudit de anhöriga att komma hit och prata med sin mamma eller vem det nu kan vara, säger Castella. 

Kvarnbackens boende har beställt plexiglas och planen är att sätta upp det i bersån utomhus.

Gröna Gården har satt upp plexiglaset på innergården intill en rosenbuske.
Gröna Gården har satt upp plexiglaset på innergården intill en rosenbuske.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!