På torsdag förväntas äldrenämnden besluta om att upphandla tekniken och målet är att kunna teckna avtal någon gång under hösten.
Linköpings kommun har sedan ett år tillbaka haft i gång pilotprojektet Beata, med syftet att med teknikens hjälp snabbt kunna avgöra om en person behöver hjälp. I Linköping har det skett med hjälp av kameror i hemmet och av de som erbjöds att vara med i projektet var det ytterst få som valde att avstå, enligt Jonathan Hermansson (S) äldrenämndens ordförande.
Vad det konkret handlar om är att personal via kamera kan ha koll på om något händer hos en person som avviker från det vanliga mönstret och det utan att behöva komma hem till personen. Fördelarna är flera, anser Jonathan Hermansson (S) äldrenämndens ordförande.
– Personalen ser snabbt om något avviker från en persons vanliga mönster utan att behöva besöka personen och riskera att störa den äldres nattsömn.
Han beskriver tekniken som kameror som med hjälp av artificiell intelligens – som anpassas efter individen – kan bedöma hur en boende beter sig.
Trygghetsskapande teknik anses nödvändig i omsorgen eftersom andelen äldre ökar i befolkningen samtidigt som det redan i dag är svårt med kompetensförsörjningen.
Men det handlar inte om besparingar, enligt Jonathan Hermansson. Snarare ett sätt att använda den personal vi har på bästa sätt, säger han.
Det finns en budget för satsningen, men den blir offentlig när upphandlingen är klar.