Vattennivån i Roxen har sakta börjat sjunka. Den senaste dagssiffran ligger en dryg decimeter lägre än toppnoteringen på 34,35 meter över havet för några veckor sedan.
Men vattnet är fortfarande långt över det normala och skadorna är på sina hålla stora. Flera lantbrukare har fått sina åkrar översvämmade med förstörda grödor som resultat, något vi rapporterat om tidigare.
I Berg träffar vi David Burman som bor intill sjön. Det som brukar vara en fem meter lång sandstrand ligger nu under vatten – och av den 20 meter långa bryggan återstår bara en liten bit.
– Det brukar vara rätt långt från bryggan ner till vattnet. Men i år kom bryggan under vatten och när jag kom ner en morgon hade den lossnat och flutit iväg. Jag har letat men inte hittat den. Den kostade 200 000 att bygga, berättar han.
David är inte den enda som fått sin brygga förstörd i år. Han pekar på något som ligger i vattnet ett stycke bort.
– Det är delar av någon annans brygga som flutit iland hos mig, förklarar han.
David Burman tycker att det är alldeles för stora skillnader på vattennivån i Roxen.
– Det får gärna skilja 20–30 centimeter, men inte som nu – över en meter. På sensommaren är det så lågt att kanalbåtarna går på grund ibland, säger han.
En bit längre norrut, vid Kungsbro, har Anders Nilsson sin fiskehamn. Han har fiskat sedan han var liten grabb på 1960-talet och på heltid sedan 1980-talet. Ingen kan Roxen som han – och han har sett översvämningar förr.
– Det är inte ofta vattnet är så högt som i år, men det händer vart 20:e år ungefär. Jag har varit med om det tre gånger. Värst var det 1966 – då var det en decimeter högre än i år. Då rodde jag in över tröskeln där, och pekar på porten till båthuset.
Även i år är det vatten på golvet, om än inte tillräckligt för en roddbåt. Vi vadar fram till arbetsbänken där Anders filéear sin fångst.
– Det är naturligt att det blir så här ibland. Men jag blev ändå överraskad, inte trodde jag att det skulle bli så här högt vatten. Jag har fått två frysboxar förstörda och måste köpa nya. Jag hade pallat upp dem, men det räckte inte. Jag skulle ha pallat upp dem mer, konstaterar han.
Anders Nilsson tar det hela med ro.
– Men det blir rätt mycket jobb att få ordning på allt. Jag har fått bära bort en massa utrustning för att den inte ska flyta iväg.
När Anders Nilsson är ute med fiskebåten ser han en del följder av årets höga vattenstånd.
– Det flyter iland en del saker. I Härna ligger det till exempel bord och bänkar från någons trädgård, berättar han.
Påverkar det höga vattenståndet fisket?
– Nja, jag är lite orolig för gäddorna. Om Tekniska verken sänker vattnet för snabbt i vår kan deras lek drabbas. Men om de tömmer långsamt kan det å andra sidan bli helt perfekt.
Hur Tekniska verken reglerar Roxen styrs av vattendomen. För många sjöar anger vattendomen max- och miniminivåer för vattenståndet, men så är det inte för Roxen.
Roxen har – liksom Vättern och Glan – så kallad naturlig reglering. Den naturliga vattennivån är den nivå sjön skulle haft om den inte var reglerad alls. Vad som är naturlig nivå beräknas veckovis och beror på avdunstningen, hur mycket det regnat eller snöat och hur mycket vatten som naturligt skulle ha runnit in i och ut ur sjön.
Vattendomen tillåter att man får underskrida den naturliga nivån med 20 centimeter. Det har man enligt Tekniska verken gjort i år.