Därför var Gripen nära en kollision

Ett svenskt Gripen-plan var nära att kollidera med ett franskt Mirage-plan. Enligt haverikommissionen underskattade övningsledningen riskerna.

Utredning. Statens haverikommission har utrett en incident där sammanlagt sex svenska och franska stridsflygplan var inblandade.

Utredning. Statens haverikommission har utrett en incident där sammanlagt sex svenska och franska stridsflygplan var inblandade.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2018-03-19 12:30

Incidenten inträffade den 25 maj förra året under övningen Arctic Challenge i norra Sverige. Fyra svenska Gripenplan färdades i kolonn på 22 000 fots höjd. I motsatt riktning färdades två franska Mirage 2000-plan på en höjd av 27 000 fot.

Utredningen visade att de franska planen sjönk och då kom att passera ett av de svenska stridsflygplanen på ett avstånd av endast 150 meter i sida och 100 fot i höjd. Några sekunder före passagen upptäckte piloterna varandra. Inga undanmanövrer behövde utföras. På fackspråk benämns det inträffade som ett ”separationsunderskridande”.

Statens haverikommission skriver i sin slutrapport att orsaken till händelsen var att övningsledningen underskattade riskerna för separationsunderskridande. "Övningen genomfördes med latenta kollisionsrisker", skriver kommissionen som nu rekommenderar Försvarsmakten att vidta en rad åtgärder i samarbete med de finländska och norska försvarsmakterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!