Inom två veckor börjar sedan aktiviteter för att minska antalet mörtar i våtmarken. Mörtarna ska fångas både genom elfiske och med ryssjor på samma sätt som skedde i Rosenkällasjön förra vintern. Fisken flyttas och släpps ut levande igen nedströms Frökärrets dammanordning.
Åtgärderna sätts in för att gynna svarthakedoppingen, som är en av kommunens tolv ansvarsarter, men effekterna blir positiva även för annat fågelliv. Genom torrläggningen av Frökärret finns det förutsättningar att få bort all mört, vilket behövs eftersom svarthakedopping inte klarar att häcka där det finns fiskar. Bottenfrysningen ska även leda till att den stora mängd vattenpest som invaderat kärret minskar rejält. Frökärret kommer att fyllas med vatten igen lagom till att fåglarna kommer åter för att häcka till våren.
Liknande åtgärder vidtogs i Rosenkällasjön förra hösten och vintern, men förväntningarna på att svarthakedopping åter skulle häcka i sjön denna säsong blev inte besannade. En nedgång i antalet svarthakedoppingar har skett i området, där de tidigare lockats av de nyanlagda våtmarker som kommun tagit initiativ till. I somras fanns endast fyra häckande par i Ekängssjön.
– Min bedömning är att vi har större förutsättningar att lyckas med Frökärret då den våtmarken är betydligt mindre, grundare och har färre genomgående diken. Vi börjar också några veckor tidigare än vad vi gjorde vid Rosenkälla förra hösten, säger kommunekolog Anders Jörneskog.
Om den kommande vintern ger förutsättningar för skridskoåkning på naturis kommer kommer kommunen ploga upp isbanor på både Rosenkällasjön och Ekängssjön.