Därför stoppas byggplaner i Linköping

Linköpings kommun vill låta Skäggetorp växa. Men på den västra sidan stoppas planerna – något tillspetsat – av Vladimir Putin.

Skäggetorp. De öppna ytorna framför centrum är ett av ställena där det planeras bostäder.

Skäggetorp. De öppna ytorna framför centrum är ett av ställena där det planeras bostäder.

Foto: Åke Alvin/arkiv

Linköping2017-12-14 10:10

Samhällsbyggnadsnämnden väntas på torsdagen anta ett planprogram för Skäggetorp. I planerna ingår runt 2 000 nya bostäder, både genom förtätning och genom att låta stadsdelen växa utåt.

Österut, mot Bergsvägen, har Stångåstaden redan kommit ganska långt md sina planer att i ett första skede bygga runt 100 lägenheter och eventuellt ett antal radhus. I planprogrammet föreslås byggnader även på andra sidan Bergsvägen för att på så sätt bygga ihop Skäggetorp med Tornby.

Söderut vill politikerna också bygga ihop Skäggetorp med resten av Linköping, men osäkerheten kring Ostlänkens dragning gör att de planerna får skjutas på framtiden.

Mot väster och nordväst föreslår samhällsbyggnadsnämnden både flerfamiljshus och radhus på fälten utanför Nygårdsvägen. Men de husen hamnar innanför Malmens bullerzon, där försvarsmakten inte vill släppa fram någon nybyggnation.

Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, har tidigare pratat om att ta strid mot försvaret i bullergränsfrågan. Nu låter han uppgiven.

– Det lär inte gå att bygga där under Putins tid vid makten.

Menar du att en osäker omvärld gör att försvarsmaktens vilja får en större tyngd?

– Ja, samtalen har skiftat karaktär väldigt tydligt under mina tre år på den här posten. Försvarsmakten har fått mycket tydligare prioritet och vi tvingas anpassa oss till det, säger han.

Nästan hälften av de planerade 2 000 bostäderna ligger på fel sida bullergränsen. De har dock inte tagits bort ur planprogrammet.

– Vi har inte gett upp. Jag tror att det kommer att gå en dag, men vi får börja bygga i andra delar av Skäggetorp, säger Aguirre.

Den planerade parken, Glyttingeparken, skjuts också upp. Den är tänkt att ligga väster om de nya radhusen, med en ny sträckning på Glyttingebäcken.

Trots hindren tror Aguirre att planprogrammet kommer att innebära ett stort lyft för Skäggetorp.

– Nu ser vi till att den positiva utveckling vi har i resten av kommunen syns även i Skäggetorp. Vi visar på hur Skäggetorp ska växa till något annat än det problemområde det har rykte om sig att vara nu.

Skäggetorpsborna har fått chansen att påverka planprogrammet, bland annat vid stormöten och i fokusgrupper. Åsikterna har inneburit en del förändringar.

– Vi har planerat in fler radhus med egen trädgård, något som är mycket efterfrågat. Många poängterar också hur viktigt centrumet är, så där vill vi satsa tillsammans med fastighetsägaren. Bland annat planerar vi ett litet torg framför centrum, berättar Elias Aguirre,

Planprogrammet. Väster om den röda, streckade linjen motsätter sig försvarsmakten nybyggnation.
Planprogrammet. Väster om den röda, streckade linjen motsätter sig försvarsmakten nybyggnation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!