Därför står det döda träd i Tinnerö

Rosenkällasjön i naturreservatet Tinnerö är nyrestaurerad efter att ha tömts på vatten i vintras, då kommunen lekte bäver. I helgen upptäcktes för första gången i sjöns 13-åriga historia amerikansk kricka.

För första gången i Rosenkällasjöns 13-åriga historia finns nu amerikansk kricka.

För första gången i Rosenkällasjöns 13-åriga historia finns nu amerikansk kricka.

Foto: Wikimedia

LINKÖPING2016-04-14 17:56

Efter Correns artikel noterades besöksrekord den gångna helgen. Det finns en räknare som håller koll på mängden besökare vid Rosenkällasjön och den nya 100 meter långa spång som byggts där.

Flanörer i Tinnerö har hört av sig och undrat varför spången är omgiven av kala, fula björkstammar.

– Död ved lever, hälsar kommunekolog Anders Jörneskog. Det myllrar av insekter och svampar i dessa solbelysta högstubbar. Myllret av insekter i björkstubbarna har ett egenvärde i sig, men ger också ett bra födounderlag för fåglar, framför allt hackspettar.

Den gångna helgen upptäcktes amerikansk kricka i sjön.

– Det är den största rariteten hittills i sjöns 13-åriga historia, säger Anders Jörneskog. Den dyker upp i Linköping med något eller några års mellanrum och då framför allt i Svartåmynningens naturreservat.

Men även en mycket sällsynt och rödlistad bagge har setts i högstubbarna. Det handlar om trubbknäpparen (Drapetes mordelloides).

– Den noterades första gången 2007, men har nu återkommit. Den finns för övrigt endast på en handfull platser i landet.

Skalbaggsarten upptäcktes av Nicolaus Thomas Host 1789 och är enligt den svenska rödlistningen betecknad som sårbar. Det betyder att den löper stor risk att dö ut i vilt tillstånd i ett medellångt tidsperspektiv.

Den amerikanska krickan häckar vanligtvis i norra Nordamerika där den är vanlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om