Därför stängde simhallen: För många barnfamiljer

Stängningen av simhallen på måndagen berodde på trängsel i äventyrsbadet. Den nya simhallen är nästan dubbelt så stor som den gamla – men äventyrsdelen är mindre.

"Det hände då och då i den gamla simhallen också att vi behövde stänga för nya besökare", säger Viktoria Jarle.

"Det hände då och då i den gamla simhallen också att vi behövde stänga för nya besökare", säger Viktoria Jarle.

Foto: Åke Alvin

Linköping2023-05-02 11:05

En ledig måndag med kyligt och gråmulet väder – då lockade den nya simhallen i Linköping stora skaror. Till sist var det så många badande att Medley valde att stänga portarna för nya besökare och besvikna badgäster fick vända hemåt.

Den nya simhallen kan ta 3 200 besökare samtidigt, men då gäller det att de är någorlunda utspridda. Nu var det många barnfamiljer som sökte sig till vågbassängen och rutschkanorna, och där blev det trångt.

– Säkerheten kommer alltid först. Den som har betalat inträde måste kunna få en trevlig badupplevelse utan för mycket trängsel, säger Filippa Rudström, teamchef för reception och café, som förklaring till att inte fler släpptes in.

undefined
"Det är jättekul att så många vill komma till vår nya, fina simhall. Men säkerheten måste alltid gå först", säger Filippa Rudström.

Viktoria Jarle, biträdande platschef, berättar att samma sak hände flera gånger i den gamla simhallen.

– Senast två veckor innan den stängde, faktiskt. Det är inte så konstigt egentligen, så får man göra ibland på alla anläggningar som till exempel Kolmården och nöjesfält, säger hon.

Samtidigt som det var fullt i äventyrsbadet var det relativt gott om plats i andra bassänger.

– Men vi kan inte styra besökarna. Har de betalat inträde måste de få gå vart de vill, säger Viktoria Jarle.

undefined
"Det hände då och då i den gamla simhallen också att vi behövde stänga för nya besökare", säger Viktoria Jarle.

Vågbassängen i den nya simhallen är mer avancerad än den gamla, med möjlighet att göra olika typer av vågor. Men den är samtidigt 2,5 meter smalare. Det berättar Hans Mayer, sakkunnig för tempererade bad på Linköpings kommun.

Hade det inte varit klokt att göra en större äventyrsdel när man bygger en ny simhall?

– Det är en politisk fråga, ekonomin räckte inte till mer. En period planerades det ju till och med för en simhall helt utan äventyrsbad, hallen skulle bara bli för simsporten. Det fanns en stor iver att dra ner på saker och ting. Men då förde vi tillbaka resonemanget, reaktionerna från allmänheten hade blivit väldigt bittra om vi byggt en simhall utan äventyrsbassäng. Om det ska vara en simhall för alla måste alla kunna hitta något som är kul, säger Hans Mayer.

Mayer berättar att det finns planer på att göra de andra bassängerna mer attraktiva för barnfamiljer när det till exempel är skollov.

– Man kan höja botten i bassängen på 25-metersbassängen och ha badleksaker där. Det ska också köpas in en stor uppblåsbar bana som man kan använda i 50-metersbassängen för lite äldre ungdomar.

undefined
"Det tar lite tid innan rutinerna sätter sig i en ny simhall. Blir det trångt i äventyrsbadet går det att på olika sätt göra de andra bassängerna attraktivare för barnfamiljer", säger Hans Mayer.
Karta: Tinnerbäcksbadet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!