Därför smäller det i kväll

Som så många år tidigare kommer himlen att färgas av ett stort antal raketer på kvällen den 27 juli.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Staffan Claesson

Linköping2016-07-27 06:30

Ikväll, vid 22-tiden, brakar fyrverkerierna loss över Konsert och kongress när Wiknings-commissionen, en orden med rötterna i Linköping, firar sin högtidsdag "sjusovaredagen". Traditionen hänger kvar sedan 1839 då föreningens fyra grundare bestämde sig för att liva upp staden som de ansåg var alldeles för tråkig på sommaren.

– Imorgon blir den 177:e högtidsmiddagen så då har vi ätit tillsammans 177 gånger. Det är fantastiskt, säger Claes-Göran Österlund, eller Claes Medi Ekoxewik som Wiknings-commissionens stormästare också kallas.

Siffran sju genomsyrar orden och dess middag. Innan fyrverkerierna äter sällskapet sju sorters förrätter, sju sorters varmrätter och sju sorters bär som efterrätt. Därtill ska även sju snaps hinnas med.

– Vi tar in 21 nya medlemmar och festen hålls alltid den 27 i sjunde, allt ska hänga ihop med siffran sju, säger Claes-Göran Österlund.

Närmare 300 av ordens 600 medlemmar kommer att delta vid middagen. Från början hade tillställningen en något annorlunda klädkod. Stormästaren bar "en toppig nattmössa av brokigt tyg" tillsammans med en "nattrock", övriga medlemmar skulle även de bära nattrock och mössor av olika slag. På senare år har dock nattrockarna fått byta plats med den mer vanliga och högtidliga fracken.

– Den toppiga hatten bär jag fortfarande, vi har handsydda och mycket speciella hattar, men nattrocken har så vitt jag vet varit borttagen sedan länge. Sen har vi även en medalj runt halsen som visar vad vi arbetar med, säger Claes-Göran Österlund.

Förutom att fira den 27 juli delar orden årligen ut flera stipendier till studenter och hantverkare. Sammanlagt rör det sig om uppemot 250 000 kronor som delas ut en dag i juni och där varje stipendiat får 10 000 kronor. Pengarna kommer från medlemmarna och måste gå till något roligt.

– Vi säger att de inte ska sättas in på banken utan att stipendiaterna måste leva upp pengarna istället, ut och spendera dem, uppmanar Claes-Göran.

Alla är inte lika förtjusta i orderns fyrverkerier. Både barn och hundar har under tidigare år rapporterats ta illa vid sig av festligheternas bombastiska avslut. Förra året delade därför orden ut lappar i brevlådor i området runt festplatsen.

– Vi gör samma sak i år. Så alla grannar får en lapp så att de vet om det, vi tänker framförallt på pensionärer och hundägare, säger Claes-Göran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om