Under torsdagen pågick avverkning på en av almarna i St Larsparken, anledningen till ingreppet är att trädet fått almsjukan. En sjukdom som orsakas av en skalbagge som kallas almsplintborre. Sjukdomen är mycket smittsam och enligt arboristerna som jobbar med avverkningen finns det risk att fler träd i parken har smittats.
– Än så länge så ska vi bara avverka ett av träden, men det är sannolikt så att alla, eller i alla fall de flesta träden här i parken är sjuka och ska avverkas förr eller senare, säger Alexandra Rörlien Lindqvist.
Sjukdomsförloppet för smittade almar brukar gå fort och enligt information på skogsstyrelsens hemsida så kan smittade träd vara döda redan inom ett par veckor efter smittotillfället. Det är för en arborist inte svårt att se om en alm drabbats av sjukdomen.
– Det ser man ganska enkelt genom att titta på grenarna, kollar man högt upp där så ser man att det är glesare bland löven, det är ett typiskt tecken, säger Robin Marsh som också ingått i avverkningsarbetet under onsdagen och torsdagen.
Sjukdomen är svår att bekämpa, det som kan göras är att avverka smittade almar fort och bränna dem eller föra dem till en värmeanläggning i en sluten container. Friska almar kan också vaccineras, en behandling som måste förnyas årligen för att vara effektiv.