SM i hembryggd öl har arrangerats sedan 1989. Den senaste gången mästerskapet hölls i Linköping var 2014 och då lockade arrangemanget runt 1 500 besökare.
– SM är årets höjdpunkt för oss hembryggare. Man träffar så många trevliga människor och man får mycket feedback på sina öl. Det är väldigt utvecklande, säger Jonas Eriksson, en av arrangörerna i Linköpings Hembryggareförening.
Det är inte bara tävlande hembryggare som får besöka SM, allmänheten kan också köpa biljett. Väl på plats i Campushallen bjuder bryggarna på smakprov, i små provningsglas.
– Det enda hembryggarna vill ha som tack är att man betygsätter ölen och kanske ger en kommentar. Vi har skapat en hemsida där man kan logga in och göra det. Entréavgiften täcker bara omkostnader som lokalhyra, bord och vakter – och knappt det, vi budgeterar med en liten förlust, säger Jonas Eriksson.
SM är indelat i en tävling där utbildade öldomare utser vinnarna i en lång rad klasser, samt "Folkets val" där SM-besökarnas betyg avgör. I år är 590 öl inlämnade till domartävlingen och 199 till Folkets val.
– Kvaliteten på ölen blir allt högre. Några av de bästa ölen jag någonsin druckit har jag druckit på hembryggnings-SM. Några av de sämsta också, i och för sig ... På SM hittar man många udda öltyper som aldrig når Systembolaget, säger Jonas.
Vinnarlistan från fjolårets SM visar på en del av bredden bland hembryggarna. Där återfinns allt från en folköl med mustsmak till spontanjäst suröl, mjöd, rökbock och 14-procentig blåbärsstout.
Jonas var med och arrangerade SM i Linköping även 2014. På tio år har det hänt en del i ölvärlden, något som märks i startlistan i årets SM.
– Suröl har exploderat, det fanns knappt 2014. Och det har blivit mycket humledominerad öl, som New England-IPA. Men man ser också en återgång till mer klassiska öltyper. När man börjar brygga vill många göra så extrema öl som möjligt – man vill ha mest humle, mest alkohol... Det där har slipats bort lite med åren.
Hembryggareföreningen vill gärna sprida kunskapen att det går att brygga gott öl hemma med en ganska enkel utrustning.
– När man hållit på ett tag blir det förstås gärna en massa prylar ändå. Man skaffar ett kylskåp för att styra jästemperaturen. Sedan vill man plötsligt börja jäsa under tryck. Och så vill man ha en fatanläggning. Men en hobby som man gillar är värd att satsa pengar på, säger Jonas.