Därför råder det vattenbrist

Det är sommar och det råder vattenbrist och bevattningsförbud på flera håll i landet. En ny Sifoundersökning visar att tre av fem oroar sig över tillgången till vatten i Sverige.

Vattenbrist. Låga grundvattennivåer har lett till vattenbrist på flera håll i landet, och många oroar sig.

Vattenbrist. Låga grundvattennivåer har lett till vattenbrist på flera håll i landet, och många oroar sig.

Foto: NORA LOREK / TT

Linköping2017-08-01 11:45

De låga grundvattennivåerna, som uppkommit till följd av en torr sommar och för lite nederbörd under vintern, har orsakat vattenbrist runt om i Sverige. Bland annat på Öland och Gotland har kommunerna uppmanat sina invånare att hushålla med vattnet.

– Vi kan konstatera att grundvattennivåerna är lägre än normalt. Det beror på att det varit lite nederbörd i nästan två år i rad. Grundvattentillförseln sker främst på vintern, och när det varit torra vintrar har det inte fyllts på, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef vattenkraft, Tekniska verken.

Enligt en ny undersökning, framtagen av Sifo på beställning av VVS-fabrikanternas råd, är tre av fem svenskar oroliga över tillgången på vatten.

– Jag tycker inte det ska vara något bekymmer för dem som är anslutna till det kommunala dricksvattennätet. De som har egna brunnar kan det dock vara värre för när grundvattennivåerna är låga.

Undersökningen visar att 60 procent funderar över tillgången på vatten i Sverige. Kvinnor funderar oftare än män på vattentillgången, och äldre är mer engagerade än yngre. I Småland, på Öland och på Gotland är det hela 87 procent som funderar över vattentillgången, enligt ett pressmeddelande från VVS-fabrikanternas råd.

Boende inom det kommunala vattenledningsnätet i Linköping behöver dock inte oroa sig.

– För dem som får sitt vatten genom Tekniska verkens ledningar finns inga restriktioner, utan där kan man fortsätta använda vatten precis som vanligt, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef vattenkraft, Tekniska verken.

Skulle läget bli extremt kan det hända att Linköpingsborna, likt gotlänningarna och ölänningarna, uppmanas vara sparsamma när de vattnar sina trädgårdar, skriver Tekniska verken på sin hemsida.

Tre tips om vattenhushållning

Det finns flera saker som det enskilda hushållet kan göra för att minska vattenförbrukningen:

1. Byt till vatten- och energibesparande kranar och duschmunstycken i kök och badrum.

2. Mät vattenförbrukningen och tävla i familjen om vem som kan förbruka minst.

3. Samla regnvatten från tak och använd det till bevattning i trädgården.

Källa: VVS-fabrikanternas råd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!