Vatten från regn och smält snö som rinner genom en stad och inte har någon naturlig vegetation att tas upp av kallas för dagvatten. Det vattnet får istället hjälp att ledas bort till närmsta vattendrag genom diken eller brunnar och ledningar i marken. Men vid riktigt kraftiga regnfall kan det bli fullt i systemen och uppstå översvämningar.
För att minska risken för detta anläggs just nu ett stort dagvattenmagasin i Trädgårdsföreningen, mitt emot Naturcentrum vid Lasarettsgatan.
– Magasinet har en kapacitet på 1 500 kubikmeter och ska kunna hålla vatten när det regnar väldigt mycket och våra system under marken inte räcker till, säger Anders Svensson från Tekniska verken som är projektansvarig för magasinet som är det största i sitt slag i Linköping.
Vattnet som passerar magasinet kommer från Föreningsgatan och Djurgårdsgatan och hamnar till slut i Stångån nedanför Sporthallen, via ledningar under Trädgårdsföreningen och Linnégatan.
Magasinet anläggs i samband med att det ska byggas bostäder på grönytan vid Djurgårdsgatan framför området Stolplyckan, ett stenkast bort.
– När en stad bebyggs och förtätas så kommer det i framtiden krävas magasin som det här i en större omfattning. Ju fler grönytor som tas bort desto mer dagvatten blir det att ta hand om, eftersom det är svårare för naturen att ta upp vatten i en bebyggd innerstad.
– Det här är en nödvändig investering, säger Anders Svensson.
Hur ofta blir det översvämningar i Linköping?
– Inte så ofta. Man brukar säga att det kommer så kraftiga regn var tionde år. Men på grund av klimatförändringarna så kommer det att bli ännu kraftigare regn i framtiden, det säger många klimatforskare.
Därför kommer det att behöva byggas fler dagvattenmagasin i staden.
– När det byggs nya bostäder vid Ryttargårdskyrkan så kommer det att behövas en till i T1.
Är det dyrt att göra ett dagvattenmagasin?
– Totalt ligger det på ungefär 10 miljoner kronor. Då ingår en ny ledning från Föreningsgatan som trasslas fram under gång- och cykelbanan och sedan en ledning från magasinet.
Platsen där det just nu är ett stort hål med staket och grävmaskiner är vanligtvis en gräsmatta och en lummig del av Trädgårdsföreningen. Så är det också tänkt att åter bli.
– Det är tänkt att gräsytan ska bli som vanlig igen till sommaren.