Kommunens inspektörer knackar dörr i Linköping

Trött? Ont i huvudet? Det kan bero på inomhusmiljön. Kommunens hälsoinspektörer knackar nu dörr för att kolla Linköpingsbornas lägenheter.

Olof Widén och Charlotte Hagstad är två av de inspektörer som går runt i Linköping och knackar dörr.

Olof Widén och Charlotte Hagstad är två av de inspektörer som går runt i Linköping och knackar dörr.

Foto: Åke Alvin

Linköping2024-03-11 05:00

Var femte svensk anger att de har hälsorelaterade besvär som huvudvärk, trötthet och irritation i ögon till följd av inomhusmiljön. Detta enligt Folkhälsomyndigheten (FHM), som påpekar att fukt och mikroorganismer i hemmet även ökar risken för astma och allergi.

Folkhälsomyndigheten – och även Naturvårdsverket – har därför uppmanat kommunerna att satsa på tillsyn av bostäder. I Linköping går inspektörerna nu runt i bostadsområden med hyreslägenheter för att göra just det. 

Dessa punkter kollas:

• Att ventilationen är i drift.

• Temperaturen på golvet, i luften och i vattnet.

• Tecken på fukt, mögel och skadedjur. 

– Vi har börjat med Tannefors, Hejdegården och Berga. Vilket som blir nästa område har vi inte bestämt, men vi ska runt i hela kommunen, berättar Atefeh Dehghani, kommunens enhetschef för hälsoskydd.

Extra fokus ska läggas på resurssvaga områden. FHM har nämligen konstaterat att benägenheten att anmäla fel är lägre där än i andra områden, bland annat för att många inte känner till sina rättigheter.

undefined
"Det är många som har problem med inomhusmiljön och hälsan påverkas av det", säger Atefeh Dehghani, enhetschef för hälsoskydd i Linköpings kommun.

Inspektörerna har kläder med kommunens logotype och tjänstelegitimationen med sig när de ringer på dörren. Men det är frivilligt att öppna och man behöver inte släppa in dem om man inte vill.

– Vi gör det här för hyresgästernas bästa. Men vi kan inte besöka alla lägenheter utan det blir mer stickprov. Har vi pratat med boende i tio procent av lägenheterna i en fastighet och det inte framkommit något särskilt så går vi vidare. När vi upptäcker problem så uppmanar vi hyresvärden att åtgärda dem, säger Atefeh Dehghani.

Vad har ni upptäckt hittills?

– Det har varit en del misstänkta fuktskador och missfärgningar kopplat till badrum. Det har också varit kallt och drag från fönster och balkongdörrar. Och en del problem med temperaturen på varmvatten, den är viktig för att förebygga legionellabakterier, säger Atefeh.

undefined
Fuktskador och mögel har hittats i flera lägenheter.

Charlotte Hagstad och Olof Widén är två av de inspektörer som går runt i bostadsområdena. De berättar att en del hyresgäster begripligt nog är misstänksamma mot att släppa in någon i hemmet.

– Men de flesta är väldigt välkomnande och många bjuder oss att komma in. Ibland står vi bara i dörren och pratar i stället – det kan också ge en bild av hur det är i lägenheten, säger Charlotte Hagstad.

undefined
Charlotte Hagstad och Olof Widén kontrollerar hur det står till med Linköpingsbornas lägenheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!