Därför kollas de anställdas resande

It- och teknikkonsultbolaget Combitech, som har sitt största kontor i Linköping, ska halvera sina utsläpp till år 2022.

"Vi har ställt om tjänsteresandet till tåg och samåkning ur vår elbilspool" säger Combitechs vd Hans Torin.

"Vi har ställt om tjänsteresandet till tåg och samåkning ur vår elbilspool" säger Combitechs vd Hans Torin.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-07-01 12:00

Att ha en tydlig klimatstrategi blir allt viktigare för alla arbetsgivare i kampen om att locka till sig ny arbetskraft.

Combitech antog 2018 ett internt miljömål om att halvera sina utsläpp till år 2022. För detta arbete tilldelades nyligen företaget, som ett av tre företag, SJ:s miljödiplom.

– Vi har ställt om tjänsteresandet till tåg och samåkning ur vår elbilspool, parallellt med att vi varje månad skickar ut detaljerade rapporter om våra resors klimatavtryck till alla drygt 100 chefer, säger Hans Torin, vd på Combitech, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Efterlyses: 200 nya ingengörer

För att underlätta miljöarbetet har företaget utvecklat ett statistikverktyg för att samla och analysera sina medarbetares klimatavtryck när de reser i tjänsten. Varje månad genererar verktyget en rapport som visar samtliga 1 850 medarbetares resmönster – och analyserar hur stor klimatpåverkan det genererar.

Statistiken visar på en minskad klimatpåverkan med nio procent per anställd senaste året, samt att drygt 90 procent av medarbetarnas klimatpåverkan kommer från tjänsteresor, framför allt inom Sverige.

– Vårt minskade klimatavtryck beror definitivt på en ökad medvetenhet som rapporterna har bidragit till, säger Patrik Johansson, miljöchef på Combitech.

Miljöarbetet har enligt Patrik Johansson gett eko hos andra företag.

– Vi har börjat få förfrågningar från exempelvis energibolag och resebolag som också vill börja mäta klimatavtrycken i sitt resande, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!