Dubbelmordet inträffade en vardagsmorgon i centrala Linköping 2004. En 8-årig pojke och en 56-årig kvinna blev knivskurna, till synes helt oprovocerat. Båda avled av sina skador. Mördaren har aldrig hittats, däremot har polisen dna från den misstänkte mördaren. Därför har man sedan dess topsat personer mellan 15 och 30 år för att hitta matchande DNA.
Men nu riktar överåklagaren kritik mot utredningen, och menar att polisen borde ompröva sin åldersgräns.
– Det kan finnas skäl till att man noga överväger om den tidsgränsdragning som man har gjort, om den kan visa sig vara felaktig. Det kan ju finnas den möjligheten att man faktiskt har haft med någon att göra som sett ut att vara i en annan ålderskategori än den faktiska, säger Sven-Erik Alhem till SR P4 Östergötland.
För närvarande jobbar två personer heltid med fallet. Kriminalkommissarie Jan Staaf är förundersökningsledare och han menar att man har kvar ålderspannet på grund av vittnesuppgifter från ett av mordoffren.
– Helt säkra kan vi aldrig vara men vi bygger det här på vittnesuppgifter. Och vårt huvudvittne är just den avlidna medelålders kvinna som innan hon tragiskt avled, hann uttrycka att den här personen finns i åldersspannet ungefär 20 år. Hennes uttalande tillsammans med andra vittnesuppgifter på brottsplatsen gjorde att vi fattade beslutet att vi tror att vår gärningsman finns i spektrat 15-30 år, säger Jan Staaf till SR P4 Östergötland.
I nuläget tycker han inte att det finns någon anledning att ompröva åldersspannet:
– Jag tycker inte det. Vi har väldigt mycket uppslag fortfarande att bearbeta i det här åldersspannet 15-30 år. Men vi har fortfarande ögonen öppna på de här personerna som finns utanför åldersspannet och som av en eller annan orsak fortfarande är intressanta, säger Jan Staaf.