Därför höjer han en gul handske

I dag är Rättvisedagen för städare. I Linköping och i hela världen uppmärksammas en av de mest utsatta yrkeskårerna.

Städarnas status och arbetsvillkor har blivit mycket bättre med åren men det finns fortfarande en del att önska. 
– Vi vill ha schyssta arbetstider och ta bort delade turer, säger Joakim Häggkvist.

Städarnas status och arbetsvillkor har blivit mycket bättre med åren men det finns fortfarande en del att önska. – Vi vill ha schyssta arbetstider och ta bort delade turer, säger Joakim Häggkvist.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-06-15 12:50

– Vi vill att människor ska värdesätta vårt arbete. Vi sliter och håller rent så att folk har det snyggt och att de trivs på sina arbetsplatser. Det är ett hårt arbete som bör uppskattas, säger Joakim Häggkvist, förtroendevald på Fastighetsanställdas Förbund som har över 30 000 medlemmar i landet.

schyssta arbetstider.

Dagen till ära besöker han kollegor och städpersonal på olika arbetsplatser i Linköping, Mjölby och Motala för att stötta dem men också för att sätta städpersonalens arbetsvillkor i fokus. Förbundet har tryckt upp flera tusen disktrasor och informationsmaterial med loggor som förtroendevalda delar ut.

– Fackliga företrädare över hela världen firar dagen för rättvisa och värdighet för städare. Vår status och våra arbetsvillkor i Sverige har blivit mycket bättre men det finns fortfarande en del att önska. Vi vill ha schyssta arbetstider och ta bort delade turer, säger Joakim Häggkvist.

Den Internationella Rättvisedagen för städare infördes för 25 år sedan i Los Angeles men i Sverige är det andra året som dagen uppmärksammas.

­– Det var en händelse i Los Angeles då folk inom städbranschen verkligen manifesterade och visade enighet vilket fick konsekvenser. Då lyckades man skriva kollektivavtal på arbetsplatserna, säger Joakim Häggkvist.

Även om städpersonal inom Fastighetsanställdas Förbund jobbar enligt kollektivavtal på de allra flesta arbetsplatser i Sverige, finns det andra grupper som jobbar med liknande uppgifter men ofta utan kollektivavtal. Här också. Det handlar om hushållsarbetare som Sverige fortfarande inte har erkänt som yrkeskår.

– Vårt förbund uppmanar därför regeringen att skriva under konventionen 189 om hushållsanställdas rättigheter, säger han.

Arbetsvillkor för hushållsarbetare på den globala arbetsmarknaden är oftast fruktansvärda. Sedan några år tillbaka finns ett nytt globalt fackförbund för hushållsarbetare, IDWF. Fackförbundet IDWF har nationella medlemsorganisationer i 40 länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!