Det är första gången i svensk historia som en tillfällig flaggdag förekommer. Och det görs alltså med anledning av att allmän rösträtt klubbades igenom 17 december 1918. En lagförändring som gjorde det möjligt för även kvinnor att rösta.
– Den här dagen markerade demokratins och den allmänna rösträttens införande i Sverige. Det finns alla skäl att minnas den här dagen. Det är en stor dag i Sveriges historia och det finns anledning att fundera över det här fortfarande, säger Lars Vikinge (C), borgmästare i Linköping kommun.
Vikinge menar att likande stora reformer har svårt att få fäste i dagens politik.
– Anledningen till att vi inte har fått till några stora reformer på många år att de två stora partierna blockerar varandra. Så det går inte komma fram till reformer för att de låser varandra. Vi måste ha väldigt starka regeringar för att få till det.
Enligt Lars Vikinge finns det ett stort reformbehov i Sverige än idag.
– Inte riktigt i samma dignitet som lika och allmän rösträtt, men det finns ett stort reformbehov. Saker som arbetsrätt, sjuklöneansvar och bostadsmarknaden. Det finns en lång rad områden som behöver gås igenom.
Efter att den allmänna rösträtten klubbats genom dröjde ytterligare tre år innan den officiellt infördes. Men först 1989 fick alla svenska medborgare över 18 år rösta, omyndighetsförklarade personer som till exempel bar på en psykisk sjukdom hade inte fått delta i valen tidigare.