Hård press på akuten under nyår – US tvingades gå upp i stabsläge

Under nyår sökte ovanligt många patienter akutvård. Det fick US i Linköping att gå upp i stabsläge.

Stabsläge är den första av de tre beredskapsnivåerna inom svensk sjukvård.

Stabsläge är den första av de tre beredskapsnivåerna inom svensk sjukvård.

Foto: Julia Djerf

Linköping2025-01-02 12:05

Nyheten i korthet

  • Under nyårshelgen gick Universitetssjukhuset (US) i Linköping upp i stabsläge på grund av ett ovanligt stort antal patienter som sökte akutvård.
  • Detta var inte kopplat till specifika "nyårsolyckor", trafikolyckor eller en specifik infektion, utan berodde på ett generellt ökat behov av slutenvård.
  • Trots hög belastning behövde ingen personal avbryta sin semester. Stabsläget upphävdes på torsdagen.

Under nyårsdagen höjdes beredskapen på US i Linköping och sjukhuset gick upp i så kallat stabsläge som pågick i knappt ett dygn.

Orsaken var många patienter som sökte vård akut under nyårsafton och nyårsdagen.

– Under julen har inflödet av patienter varit normalt men under nyårshelgen såg vi ett större antal än vanligt. Det var ett markant ökat inflöde av patienter som behövde slutenvård, säger Magnus Janzon, sjukhusansvarig chef.

Flera av patienterna som sökte akut behövdes läggas in och US tog även emot patienter från västra Östergötland.

Handlade det om "klassiska" nyårsolyckor?

– Om du tänker på händelser i samband med fyrverkerier – nej. Ökningen berodde inte heller på trafikolyckor i halkan. Det var inte heller någon enorm topp av en specifik infektion som till exempel mykoplasma eller covid-19. Utan det handlade om ett generellt ökat behov av slutenvård. Vi hade båda medicinska och kirurgiska åkommor.

Senast i juli förra året gick US upp i stabsläge. Då var det på grund av brist på vårdplatser vilket i praktiken betyder brist på personal, inte sängplatser. 

Är nyårshelgens stabsläge en effekt av varslet ifjol?

– Nej, det vågar jag bestämt hävda. Vi har inte färre vårdplatser i regionen jämfört med förra året vid samma tid. I Norrköping har vi till och med fler platser och i Linköping är antalet platser på samma nivå, säger Magnus Janzon.

Under stabsläget diskuterade ledningsgruppen att flytta patienter till andra regioner men eftersom närliggande sjukhus också hade hög belastning avstod man.

Enligt uppgift till oss flyttades hjärtpatienter till Örebro, men det stämmer alltså inte?

– Det är inget jag känner till och inte något som har varit uppe på stabsmötet nu på torsdagsmorgonen.

Behövde ni avbryta personalens julledighet under det här dygnet för att hantera situationen?

– Det kan ha förekommit på vissa avdelningar, men det har inte funnits något generellt beslut om att avbryta semester. Men visst, extrapass för personal som redan jobbar den här veckan har det blivit.

Klockan 9.30 på torsdagen upphävdes stabsläget och vården återgick till så kallat normalläge i Linköping.

– Det är bra, för hela Östergötlands patienter, säger Magnus Janzon.

Beredskapsläge

Stabsläge innebär att en ledningsgrupp upprättas på sjukhuset som följer händelseutvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder som att kalla in mer personal eller flytta patienter. Beredskapsläget höjs, helt enkelt.

Stabsläge är den första av de tre beredskapsnivåerna. Det finns tre nivåer, med stigande allvarlighetsgrad: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge. Det sistnämnda är mycket ovanligt men gällde till exempel hos vissa enskilda sjukhus i samband med terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

När vården bedrivs normalt är det ett normalläge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!