I ett litet rum i Kårallen på Linköpings Universitet sitter Julia Steckling och Stefan Artman. De är omringade av kartonger fyllda med universitetets klassiska overaller, som ska säljas till studenterna som kommer hit från hela världen. Rummet tillhör Erasmus Student Network, ESN. Erasmus är ett utbytesprogram för studenter inom EU. Stefan är ordförande i organisationen, Julia är medlem och utbytesstudent från Tyskland.
– Vi har en invigning av overallen i början av utbytet. Då får du lära dig overallens alla regler och så ska du göra overallen så smutsig som möjligt även fast du bara får tvätta den en gång, berättar Julia.
Julia har varit i Linköping sedan augusti 2016. Hon är en av de många studenter som valt Linköping för sitt utbytesår.
– I år ville alla åka till Skandinavien, säger Julia.
Läsåret 2015/2016 var det 1 420 utbytesstudenter i Linköping.
– Jag valde Sverige för att alla här pratar så bra engelska. Och så ville jag vara nära naturen. Jag gillar verkligen att vandra och förra helgen var jag i Kolmårdenskogen. Jag tycker också om studentgemenskapen här, man känner sig inte vilsen när man kommer hit, säger Julia.
Att få studenterna att känna sig välkomna i Linköping är ett av målen för ESN.
– Det viktigaste för oss är konceptet studenter som hjälper studenter. Även om det är läskigt med ett nytt land och en ny kultur så är det också fantastiskt, säger Stefan som själv varit på utbyte i Kanada.
Att det är fantastiskt håller Julia med om.
– Linköping är en riktigt bra stad, en personlig stad. De svenska studenterna verkar lite galna första gånger man ser dem. Till exempel när du kommer till campus på morgonen och folk spelar hög musik och delar ut flyers till fester, säger hon.
Samtidigt en bit ifrån ESNs rum står ett gäng studenter i märkesbacken. Musiken är hög, de är utklädda i Irländsk anda, dansar och delar ut flygblad.
– Det är roligt att se utbytesstudenterna under nollningen när folk marscherar omkring i utklädnader. Utbytesstudenterna undrar var de har hamnat och hur de ska kunna fly, innan de förstår att det bara är såhär två veckor i början, säger Stefan med ett skratt.
Trots att Julia är nöjd med sitt val så är inte allting bra med utbytet i Linköping.
– Många har problem med att hitta boende. Det är ganska vanligt att bara ha någonstans att bo från den första februari så att många får missa de första veckorna av terminen, säger Stefan.
Detta är främst ett problem under vårterminen. Under sommaren hinner många boenden bli lediga men i januari flyttar inte folk ur sina lägenheter eller korridorsrum innan utbytesstudenterna anländer till staden. Men för Julia löste det sig ändå.
– Jag bor i en korridor sedan december, innan dess bodde jag i värdfamilj. Det var otroligt. De visade mig omkring, tog med mig till Stockholm och till sitt sommarställe. Det var en bra start på utbytet, men sen kände jag att jag ville bo lite närmare campus, säger Julia.
Nu vill ESN föra samman utbytesstudenterna och de svenska studenterna.
– Det är ganska uppdelat men jag är med i två grupper. Jag har mina svenska vänner och mina internationella vänner, säger Julia.
ESNs evenemang är öppna för alla även om det är mest internationella studenter som går på dem.
– Det är en utmaning för oss i ESN, att minska klyftan mellan svenska och internationella studenter, säger Stefan.