Kommunen vill bland annat avvakta nya anvisningar från staten. Och enligt samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) kan köpet av Vretaskolan vara en alternativ lösning.
– Det skulle betyda att kommunens bolag kan köpa en fastighet som tillfälligt kan bli bostäder åt ett stort antal personer, säger Aguirre.
Enligt bosättningslagen är kommunen skyldig att ordna boende åt ett anvisat antal (det s k kommuntalet) nyanlända med uppehållstillstånd. Under 2017 ska Linköping ta emot 632 nyanlända. Ett förslag som utretts under året är att snabbt bygga modulhus på tom yta i Mjärdevi science park, med bostäder för cirka 300 personer. Det fick direkt både ros och ris bland företagen i parken. En av platserna som diskuterats för modulhus ligger precis där Sectra vill expandera och de såg lösningen som ett hinder. Något kommunen nu har lyssnat på. Den andra platsen ligger närmare rv 34, i anslutning till Ericssons byggnader.
– Vi har gjort vissa justeringar så att det ska vara möjligt för Sectra att expandera. Ericsson har däremot varit väldigt tydliga med att man inte har något emot att modulhusen kan byggas i anslutning till deras byggnader, säger Elias Aguirre.
En upphandling för uppförande av modulhusen kommer att genomföras. Men samtidigt avvaktar kommunen en smula. Ett skäl till det är diskussionen om att köpa Vretaskolan. Ett annat är att placeringen i redan befintliga lägenheter har gått bättre än väntat. Ett tredje är att länstalen och kommuntalen för perioden 2017–2018 kan komma att justeras i början av året. Linköpings kommun tror att talet kan bli mindre än vad det är nu.
– Vi vet att uppförandet av modulhus är en kostsam lösning, det är inte så man vill bygga en stad. Därför vill vi avvakta och se om länstalen och kommuntalen förändras. Men om det blir nödvändigt kan vi troligtvis ha modulhusen klara under 2017, säger Fedja Serhatelic, bostadsstrateg på Linköpings kommun.
Ytterligare en plats som diskuterats för bosättning i modulhus är ett område alldeles i anslutning till det toppmoderna Vallastaden. Den ytan har man nu avstyrt helt för den närmaste perioden.
– Byggföretagen har yttrat sig, och sagt att den ytan behövs som avställningsplats och liknande under uppbyggnaden av Vallastaden. Vi vill inte påverka det bygget, säger Fedja Serhatelic.
Det är Migrationsverket som föreslår ett ändrat länstal, som sedan fastställs av regeringen. Därefter är det länsstyrelsen som fördelar antalet.