En sammanställning som Internationella Handelshögskolan i Jönköping gjort, och som tidningen Fokus uppmärksammat, visar att Linköping kommer på sjätte plats, tillsammans med Sundbyberg och Göteborg, i en rankning av Sveriges smartaste kommuner. Rankingen baseras på en kombination mellan andelen högutbildade och andelen som jobbar inom kreativa yrken i en kommun. Kreativa yrken beskrivs som arbeten där den som jobbar i hög grad får betalt för att tänka, till exempel arkitekter, ingenjörer, programmerare, lärare och läkare.
Varför det är viktigt att vara en kommun med smarta invånare förklarar Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi på Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Intelligenta människor är attraktiv arbetskraft, vilket gör att företag vill etablera sig i kommunen. "Smarta" människor tjänar mer i genomsnitt, vilket inbringar mer skatt till kommunen. Dessutom, just för att de med smarta yrken tjänar mer, så går de ut och äter, shoppar, fikar och konsumerar mer kultur, vilket gör att det skapas många arbeten lokalt också för de som inte har en högre utbildning.
Linköpingsbon Magnus Hedberg är sen 25 år tillbaka medlem i Mensa, föreningen för människor med väldigt högt IQ.
– Jag är inte förvånad över resultatet. Säkert beror det på att vi är en universitetsstad.
Behövs det verkligen en förening för smarta människor?
– Ja, många säger att de har hittat hem när de blir medlemmar. Man har setts som en udda fågel, och haft det svårt i skolan, där man snarare betraktats som dum eftersom stimulansen varit alldeles för låg. Under mina år har jag haft stort utbyte av föreningens medlemmar. Oavsett vilket ämne vi diskuterar är alla vetgiriga och intresserade på djupet av det man pratar om. Det är en skön kontrast till det ytliga, dagliga pratet om väder och vind.
Antalet Mensamedlemmar ökar och i Linköping finns omkring 200 medlemmar.
– Det är kul att det börjar bli mer acceptabelt att vara särbegåvad, säger Magnus Hedberg.
Nästa år planeras Mensas årsmöte att anordnas i just Linköping. Vem vet, kanske är vi ännu smartare då?