Därför är salladen rekorddyr

Fick du också en chock vid grönsaksdisken? 100 kronor kilot för isbergssalladen! Det är lika bra att vänja sig. Det usla vädret i Sydeuropa gör att de höga priserna kommer att hålla i sig.

Studentmat. Bra och billig mat för en student är billiga äpplen, havregryn, morötter och potatis, tycker Linnea Lindström.

Studentmat. Bra och billig mat för en student är billiga äpplen, havregryn, morötter och potatis, tycker Linnea Lindström.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2017-01-25 19:00

– Jag får bilder från mina leverantörer i Sydeuropa, berättar grönsaksansvarige på nybyggda Priso i Linköping, Mikael Sundqvist. De visar citron- och salladsodlingar som är helt övertäckta av snö.

Ja, kyla, snö och översvämningar i södra Europa lamslår grönsaksskördarna i främst Spanien och Italien och det medför att priserna på olika salladssorter och tomater ökar kraftigt just nu.

På Priso fick man under onsdagen betala 109 kronor kilot för isbergssalladen, att jämföra med den svenska, ekologiska vitkålen för 14.90 kilot.

– Isbergssallad är visserligen alltid dyr på vintrarna, men ett mer normalt vinterpris är 40–50 kronor kilot, säger Mikael. Tomaterna kostar 60 kronor kilot, mot mer normala 40 kronor.

Gör väderläget det svårare att planera arbetet?

– Definitivt. Normalt lägger jag mina grönsaksbeställningar runt klockan 13, nu lägger jag dem redan nio på morgonen. Åtgången på sådant som inte påverkats av vädret, som ruccola och spenat, säljs mer, men det är svårt att hinna få hem de kvantiteter som går åt.

109 kronor för zucchinin känns också som något slags rekord?

– Ja, det är mycket högt. Men det måste cirkulera populära recept med just zucchini, för kunderna köper den i alla fall.

Frontar ni svenska rotfrukter lite extra nu?`

– Ja, och jag funderar på om vi kanske borde erbjuda lite bra recept till kunderna också. Men det finns ju annat än rotsaker, som också är billigt. Sötpotatisen till exempel. Och mangon, som vi bara tar fem kronor styck för.

Vet du hur länge de höga priserna håller i sig?

– Inte exakt, men problemen lär hålla i sig till efter påsk. Även om det sker ett väderomslag i Sydeuropa tar det tid för odlarna att komma ifatt.

Ingen behöver dock svälta på våra breddgrader. Men kanske blir chockpriserna en väckarklocka för att välja mer svenskt. Den vanliga svenska vitkålen kostar 10.90 kronor kilot. Svenska morötter 6.90 kilot.

Själv har jag fått en ny storfavorit den här vintern. Vitkålsmos. Snabbt och superenkelt. Skär kål i mindre bitar. Koka i 10 minuter. Häll av vattnet och ha i en rejäl klick smör (eller någon färskost). Kör slät med stavmixer och krydda med salt, peppar och muskot.

Smaklig (och smart) spis!

Expertens bästa tips

Nedan bjuder matexpert Louise Ridderström på sina bästa vitkålsrecept. Förutom att innehålla svenska ingredienser, som är billiga och närodlade, håller salladerna sig två–tre dagar i kylen. Soppan på slutet brukar gå hem hos barn eftersom den har lite tacostuk.

Vitkål med fetaost

ca 1½ kg vitkål

1 liten purjolök

1 dl fetaost

1 dl rapsolja

½ dl vatten

3 msk äppelcidervinäger

2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk timjan

2 tsk fransk senap

2 tsk italiensk salladskrydda

I tsk salt

1 tsk grovmald peppar

Finstrimla vitkålen med en osthyvel eller i en matberedare. Strimla purjolöken riktigt fint och smula fetaosten i minde bitar. Blanda allt. Vispa samman dressingen och smaka av. Häll över.

Vitkålsallad med yoghurt och senap

½ kg vitkål, fint strimlad

1 stor morot, riven

½ fint strimlad purjolök

1 dl salta jordnötter

1 dl majonnäs

2 dl naturell yoghurt

1 msk fransk senap

salt, peppar, ev. lite cayenne

Blanda grönsakerna. Häll över dressingen och strö över jordnötterna.

Färssoppa med kål och potatis, cirka 4 port

300 g lammfärs/nötfärs

1 gul lök

300 g potatis

300 g spetskål/vitkål

2 vitlöksklyftor

1,5–2 liter buljong, kött, fågel, eller grönsak

2 lagerblad

1 kvist timjan

1-2 tsk spiskummin

2-3 msk honung

salt, peppar

2 msk hackad persilja

Bryn färsen. Skär ner lök, vitlök, potatis och vitkål och stek med. Tillsätt buljong, lagerblad, timjan. Låt koka tills potatisen är mjuk. Smaka med spiskummin, honung, salt och peppar. Avsluta med hackad persilja. Servera gärna med en klick pepparrotsyoghurt.

Pepparrotsyoghurt

2 dl matlagningsyoghurt

2 msk riven pepparrot

salt, peppar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om