– Jag får bilder från mina leverantörer i Sydeuropa, berättar grönsaksansvarige på nybyggda Priso i Linköping, Mikael Sundqvist. De visar citron- och salladsodlingar som är helt övertäckta av snö.
Ja, kyla, snö och översvämningar i södra Europa lamslår grönsaksskördarna i främst Spanien och Italien och det medför att priserna på olika salladssorter och tomater ökar kraftigt just nu.
På Priso fick man under onsdagen betala 109 kronor kilot för isbergssalladen, att jämföra med den svenska, ekologiska vitkålen för 14.90 kilot.
– Isbergssallad är visserligen alltid dyr på vintrarna, men ett mer normalt vinterpris är 40–50 kronor kilot, säger Mikael. Tomaterna kostar 60 kronor kilot, mot mer normala 40 kronor.
Gör väderläget det svårare att planera arbetet?
– Definitivt. Normalt lägger jag mina grönsaksbeställningar runt klockan 13, nu lägger jag dem redan nio på morgonen. Åtgången på sådant som inte påverkats av vädret, som ruccola och spenat, säljs mer, men det är svårt att hinna få hem de kvantiteter som går åt.
109 kronor för zucchinin känns också som något slags rekord?
– Ja, det är mycket högt. Men det måste cirkulera populära recept med just zucchini, för kunderna köper den i alla fall.
Frontar ni svenska rotfrukter lite extra nu?`
– Ja, och jag funderar på om vi kanske borde erbjuda lite bra recept till kunderna också. Men det finns ju annat än rotsaker, som också är billigt. Sötpotatisen till exempel. Och mangon, som vi bara tar fem kronor styck för.
Vet du hur länge de höga priserna håller i sig?
– Inte exakt, men problemen lär hålla i sig till efter påsk. Även om det sker ett väderomslag i Sydeuropa tar det tid för odlarna att komma ifatt.
Ingen behöver dock svälta på våra breddgrader. Men kanske blir chockpriserna en väckarklocka för att välja mer svenskt. Den vanliga svenska vitkålen kostar 10.90 kronor kilot. Svenska morötter 6.90 kilot.
Själv har jag fått en ny storfavorit den här vintern. Vitkålsmos. Snabbt och superenkelt. Skär kål i mindre bitar. Koka i 10 minuter. Häll av vattnet och ha i en rejäl klick smör (eller någon färskost). Kör slät med stavmixer och krydda med salt, peppar och muskot.
Smaklig (och smart) spis!