Därför är det fullt på hotellen

Det kan bli svårt att hitta hotellrum i Linköping i helgen. Minst 900 glada dansare kommer till Swedish Square Dance Convention som börjar idag, lördag.

Full fart på dansgolvet.

Full fart på dansgolvet.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2016-06-04 15:38

Redan för ett år sedan, när det avslöjades att Linköping skulle bli värdstad för årets största händelse inom squaredancevärlden i Sverige, bokade de första dansarna in sig på hotell runtom i Linköping.

Syns inte på stan

Så mycket dans kommer dock inte att synas på stan. Squaredansarna har hyrt in sig i Friidrotts- och Campushallarna på universitetsområdet och det är där de kommer att dansa, festa på sin egen pub och äta middag tillsammans.

Ett 70-tal personer i Linköpingsklubben Blue Ribbon Square är engagerade i arrangemangen till konventet. En av dem som kallt räknar med att inte hinna dansa ett dugg själv och med arbetsdagar som varar både dag och natt, är Carina Boberg som har dansat squaredans till och från i nästan 30 år.

– Jag ska hålla i invigningen och lämna över budkavlen till nästa klubb som ska arrangera, det är hemligt vilken det är ända fram till sista minuten, jag ska jobba på pubkvällen och så är jag vakt vid ett nattlogi.

Stjärna från USA

Dansarna kommer från England, Beligen, Tyskland, Norge, Finland och Åland. Den stora stjärnan är callern Bronc Wise och han kommer från USA. Callern är den som leder dansrörelserna och oftast sjunger instruktionerna till den musik som dansarna dansar till. Varje "call" kan ta mycket kort eller mycket lång tid att dansa.

Högtidlig invigning blir det på lördagen på två teman: troll, som hänger med sedan Blue Ribbon Square avslöjades som årets arrangörer när Jönköping hade arrangemanget förra gången; och piloter, som hör samman med flygstaden. Därefter blir det dans och mer dans, och dagen därpå hålls förbundsstämman innan det dansas ännu mer. På måndag hinner deltagarna med ytterligare två danspass innan konventet avslutas på eftermiddagen.

Squaredance

Dansen utvecklades ur amerikansk folkdans under 1930- och 1940-talen.

Ursprunget är äldre europeiska danser som kontradans och kadrilj.

Modern squaredans kan dansas på tio olika nivåer, tillräckligt många och med stigande svårighetsgrad, så att ingen någonsin kan bli helt fullärd.

Biltillverkaren Henry Ford standardiserade dansen så att den kan dansas, oavsett språkkunskaper, över hela världen.

Till Sverige kom dansen första gången 1978.

I dag finns ungefär 6 500 medlemmar i 130 klubbar i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om